Вчера роднините на Пламена Енева, която беше в тежко състояние, обвиниха лекарите за състоянието й и смъртта на нероденото й момиченце.

Пехливанов обясни пред Дарик радио, че отлепването на плацентата е причина за загубата на плода и това е най-тежката възможна патология в акушерството, предаде Дарик радио. Тя възниква изведнъж и няма тестове, с които да може да се предскаже появата й и многобройните усложнения, които я съпътстват, допълни Пехливанов.

"В една критична и изключително бързо развила се ситуация е спасен човешки живот - този на майката, като са запазени детеродните й функции. Не сме престъпници, които трябва да се извиняват", заявиха пък в официалната позиция от Университетската болница, цитирана от bTV.

Професорът е категоричен, че с пациентката не е обсъждано извършването на цезарово сечение (секцио), както твърдят близките, и че не е имало медицински показания за това. Вътрешна проверка в клиниката установила, че не отговарят на истината и обвиненията на приятеля на пациентката, че във фаталната нощ нито един лекар не се е отзовал на повикването й.

27-годишната жена е приета в отделението по патологична бременност на АГ клиниката в 19:30 ч. заради високо кръвно налягане със стойности 140/100, наличие на белтък в урината и леки отоци. В периода на престой в клиниката при ежедневното трикратно измерване на кръвното налягане са отчетени стойности от 130/80 до 160/100 (еднократно). Паралелно с това два пъти е правена ехография на плода - на 22 и 24 август, като не са установени отклонения в развитието и състоянието му, включително и в кръвотока на пъпната връв, обясниха още от болницата.

Лекарите извършвали и два пъти дневно мониториране на детските сърдечни тонове и не са установили отклонения от нормата. Последният запис на състоянието на плода е от 17:00 ч. на 26 август и също показва нормален статус, обясни още проф. Пехливанов. На следващия ден, около 6:00 ч. сутринта, бременната съобщила на дежурната акушерка, че при ставане от леглото е почувствала рязка болка в корема, съпроводена с прилошаване.

Жената била заведена в родилна зала, където било установено, че бебето е починало. Причината - внезапно настъпило преждевременно отлепване на плацентата и сериозно смущение в кръвосъсирването, поради което гинеколозите извършили цезарово сечение. Бързата хирургична намеса запазила матката на пациентката. Направено било и преливане на необходимите кръвни продукти.

Поради необходимостта от интензивни грижи жената била настанена в реанимация. Там продължава медикаментозното регулиране на кръвосъсирването и се преливат нови количества кръв. В момента тя е в добро състояние и животът и здравето й са извън опасност.

Прокуратурата в Пловдив обаче вече бе сезирана от близките на родилката и се очаква проверка да установи дали има данни за лекарска грешка.