Момиченцата се родиха в МБАЛ-Пловдив със секцио, след като 28-годишната им майка заченала по естествен път, без помощта на ин витро. 

Тъй като бяха недоносени – Дария тежеше 2102 грама, Даная – 2100 грама, а Анелия – 1750 грама, те бяха поставени в кувьози. За месец обаче бебетата успяха да догонят връстниците си по килограми.

Недялка Топорова разказа, че в началото лекарите са й съобщили, че очаква близнаци, а в по-късен етап е станало ясно, че всъщност ще бъде майка на три момиченца.

Вижте снимки>>>

Докато лекарите в МБАЛ „Пловдив“ се грижеха за новородените, кметът на Пловдив Иван Тотев връчи чек за 5000 лв. на бащата Костадин Топоров, който е военнослужещ. Момиченцата са първите, родени в града след приемането на нормативните промени за подпомагането на семейства с тризнаци. Освен това родителите ще имат и асистент за срок от 2 години, който да помага в отглеждането на бебетата.

Семейството има още едно дете - 8-годишния Кристиян, който обеща, че ще се грижи за новородените си сестрички. Готовност за помощ в отглеждането заявиха и двете баби – Таня и Дора.

"Когато синът ми ми каза, че бебетата са три, реших, че си прави майтап", сподели развълнуваната баба Дора, цитирана от в. "Марица".

Лекарите в МБАЛ "Пловдив" припомниха, че тризнаци се раждат рядко, веднъж на 100 000 раждания.

Преди Дария, Даная и Анелия в Пловдив тризнаци са родени преди около 5 години, но следващите се очакват още този месец.