На 1 октомври, когато приключи сезонът, ще представим своя доклад от извършените проверки на Министерски съвет и ще предложа да пристъпим към процедура по прекратяване на концесиите за Слънчев бряг-север, Обзор – централен и Ахтопол – север, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Бургас.

Това са плажовете с най-фрапантните и системни нарушения.

Към групата на най-изявените нарушители вероятно ще се присъедини и плажът "Червенка" в Черноморец, допълни Павлова.

Застрашени да им бъде прекратен договорът са и плажовете Поморие-Централен и Крайморие, каза още министърът.

Споменатите плажове не спазват законовото изискване за процента свободна площ за плажуване, не спазват ограниченията за преместваеми и търговски обекти. На част от плажовете свободният достъп е зад чадърите и шезлонгите. Така се ограничава достъпът на летовниците до морето.

Резултати от проверката на плажовете

Общо шест са фирмите, които стопанисват 209 плажа по морето. Част са на концесия, други - под наем, а 21 от плажовете са дадени за стопанисване на областните управи на Бургас, Варна и Добрич. 95 от всички плажове се охраняват частично или пък въобще нямат охрана.

От министерството са направили проверки съвместно с РЗИ. Установено е, че на места броят на спасителите и медицинските пунктове е недостатъчен.

22 плажа имат сериозни нарушения за неспазване на изискването 50 процента от зоната да е със свободен достъп. С най-лоши показатели в това отношение министър Павлова посочи плажа "Червенка". Там само 24 процента от плажа е свободен за летовници, а останалата част е оборудвана с платени чадъри и шезлонги.

Нарушения с търговските и преместваемите обекти има на 22 плажа. Като пример е ивицата Слънчев бряг - север с над 1 267 квадратни метра превишение на позволеното.
"От всички проверки, този плаж е с най-лоши показатели, най-големи отклонения и най-сериозни проблеми”, категорична е Павлова .

Най-сериозно е положението с търговските площи. От 99 проверени плажа 53 били в нарушение.