Пламен Орешарски беше в залата заради първия блиц контрол след ваканцията, в който министри отговарят на депутати.

Лидерът на ДПС описа каква била новата политическа реалност:

"Пред кабинета „Орешарски” се изправя една нова коалиция – на политическата безпринципност, подменените идеи и ценности, на политическата контрабанда, най-подходящият етикет на която е Мишо Бирата. Срещу Пламен Орешарски се изправя коалиция „Мишо Бирата”.

Местан попита риторично какво правят "т.нар. реформатори" точно при основния герой от разговора за Мишо Бирата.
По думите му от Реформаторския блок са се оголили и след първоначалния им ентусиазъм от първите дни на протеста много бързо избрали по-лесното - да пристанат на Бойко Борисов

Вижте снимки от блиц контрола >>

Според Местан онова, което трябва да се реформира в България, е недемократичното наследство на ГЕРБ.

По думите му Борисов не е алтернатива на Орешарски, защото причината за заболяването не може да бъде припозната като панацея. Според ДПС Орешарски е несравнимо по-ефективен от Борисов, подчерта Местан. 

Той даде оценка, че кабинетът се справя, независимо, че се намира в най-тежките условия, и тепърва ще разгърне потенциала си. Според него правителството е на европейската сцена, необходимо е на България и е легитимно.

Страхът, че може да се стигне до прелегитимиране на кабинета „Орешарски”, след успешно представяне на двете партии, е в основата на определени процеси на оголване на маските, което определям като изключително положителен знак", добави лидерът на ДПС

Вчера Борисов написа във Фейсбук, че правителството на Орешарски, разкъсвано между интересите на различните лобита от БСП и ДПС, не е скъсало с "порочната практика, емблема на Тройната коалиция, да поставя личните и икономически интереси над националните."

По думите му те подготовят грандиозна корупционна схема по проекта "Южен поток".

Днес в НС ГЕРБ отново поискаха оставката на кабинета, пред сградата пък се проведе пореден протест.

"Засилената охрана на парламента днес е заради информация, потвърдена и от СРС-та, за опити за нападения над политици", съобщи на блиц контрола вътрешният министър Цветлин Йовчев.

От ГЕРБ контрираха като му благодариха, че е признал за използването на СРС-та.
Той отговори, че те не се прилагат спрямо протестиращи, а спрямо лица с данни за извършени престъпления.