Конкретна причина за отмяната не е посочена, предаде bTV. Дипломатически източници са определили пред медията подобно поведение на държавен лидер като "арогантно".

В отговор премиерът Пламен Орешарски е отменил посещението си, на което трябваше да бъде с външния министър Кристиан Вигенин, представители на администрацията, бизнеса и журналисти.

От пресслужбата на Министерски съвет по-късно разпространиха съобщение, че насрочената за днес среща между Орешарски и Ренци е отложена за следващата седмица, когато премиерът ще разговаря с папа Франциск на 28 май.

Вицепремиерът Даниела Бобева ще ръководи българската делегация на днешното й посещение в Рим.

От "Дондуков" 1 не съобщават какви са причините за пренасрочване на срещата между премиерите, но се предполага, че вътрешнополитическата обстановка в Италия преди предстоящия евровот е причина за отлагането й във времето, коментира БНР.
Матео Ренци е отменил и други свои планирани срещи.

Срещата, отменена днес, няма връзка с традиционно планираните посещения на делегацията ни в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянска писменост.
Традиционно в дните около 24-ти май е срещата с папата. Тази година тя ще бъде на 28 май поради посещението на папа Франциск в Светите места от днес до 24 май включително.

По време на посещението на Бобева днес ще има среща с представители на най-влиятелната италианска синдикална организация - Всеобщата конфедерация на италианската промишленост. Бобева ще се поклони на паметника на Иван Вазов. Тя и водената от нея делегация ще посетят предоставената на българската общност църква "Св. Павел" в Рим.
Бобева ще се срещне в посолството ни в Рим с представители на българската общност.

"Причините, поради която италианският премиер е отложил планираната за днес среща са изцяло вътрешнополитически", коментира българският посланик в Италия Марин Райков.

Той категорично заяви, че в отменената среща на двамата премиери няма никаква сензация или интрига, а става дума за "чисто институционални причини, които са вътрешноиталиански" и които той не може да коментира.