"Това никога не е било", категоричен бе Миланов пред bTV. Той каза, че е получил обаждане, в което болницата е била призована да си плати дължимите данъци. В случай, че тя не го направи, сметките й ще бъдат блокирани.

Пред журналисти заместникът му д-р Стоян Сопотенски уточни, че сумата, която лечебното заведение трябва да получи, е 4 033 000 лв. От тях на "Пирогов" са преведени около 3 200 000 лв. или 80% от дължимото, съобщи БТА.

От НАП обаче бяха категорични, че до този момент не е обмисляно запориране на сметките на болницата, а ръководството е в постоянен диалог с финансовия мениджмънт на "Пирогов".

Вижте снимки от протеста пред "Пирогов">>

Доц. Миланов увери протестиращите, към които се присъедини и председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, че ще получат пълния размер на заплатите си. Райчинов пък се закани, че ще окупира болница "Пирогов", ако някой "посегне" по административен път на директора й.

Завеждащият Централна реанимация и шеф на Столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов обаче предупреди, че се очаква до януари 2014 година в  "Пирогов" да се натрупат 4 млн. лева просрочени дългове към фирми за лекарства, консумативи и режийни разходи.

Протестиращите обясниха, че искат сигурност. По думите на детския хирург д-р Нанко Червеняков, превеждането на 80% от изработеното е престъпление и работещите в "Пирогов" и утре ще излязат на протест.

Ще сме тук, докато защитим правата си. При такова тежко недофинансиране, силите бързо ще ни оставят”, добави хирургът.

Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан

По-рано доц. Стоян Миланов предупреди, че тъй като "Пирогов" не може да не приема спешни пациенти, ще се наложи да спре плановият прием.
Защото „ако така продължаваме, болницата ще се декапитализира, ще влезем в лавина на задължения, от която не можем да излезем”, обясни той.

"Ножът не е опрял до кокала, кокалът вече е прерязан. Това е една остра фантомна болка на липсващ крайник. За съжаление, изход не виждам”, коментира директорът на "Пирогов".

Управителят на НЗОК: Сметките ни са на нула

Шефката на здравната каса д-р Румяна Тодорова пък заяви пред БНТ, че за първи път зад гърба си НЗОК няма никакви средства, всичките й сметки са на нула. Според нея обаче с отпусканите 80% всяко здравно заведение може да оцелее, като даде заплатите на своите служители и се разплати с някои доставчици.

По повод оплакванията от "Пирогов", д-р Тодорова поясни, че от 360 болници само 5 не се доволни от приетия начин на разплащане.

Преди ден здравният министър Таня Андреева обяви, че болниците нямат основание да отказват планов прием, защото дейността им ще бъде платена напълно най-късно през януари. Тя призова лекарите да не предприемат крайни мерки.

От Българския лекарски съюз обаче поставиха ултиматум - ще има ефективен национален протест, ако до 8 ноември не бъдат гарантирани плащанията за болниците и бюджетът на касата не бъде увеличен.