По заповед на министъра от 11 май в "Пирогов" започнаха две проверки. Едната бе от НЗОК по отношение на преразхода за лекарствени средства по клинични пътеки, а Инспекторатът на Министерство на здравеопазването проверява всички разходи на средства.

„Аз съм принципал на тази болница и като министър на здравеопазването се ужасявам, че такива неща се случват в момента”, каза Десислава Атанасова.

Тя съобщи, че проверяващите са направили 150 страници заключения, но документът все още не е изцяло завършен. Все пак тя разкри някои от най-фрапиращите нарушения в болницата - приемане на дарения без подпис на дарителя, бракуване на дарения непосредствено след приемането им, договори за изплащане на хонорари със задна дата, както и явни нарушения в процедурите за провеждане на обществени поръчки, като те са свързани с разделянето на поръчките и избягване на законовите процедури.

Оказва се, че има фирми, които печелят някой конкурс, без дори да са подали документи за участие в него. Често представители на някои фирми са викани формално за дискусии, като предварително се е знаело кой ще спечели поръчката.

По думите на здравния министър в "Пирогов" е открит договор за опис и подредба на книги на стойност 5400 лв. "Има договор и за консултант, който да помага на пациентите да изберат какво да четат. Освен това се плаща и за човек, който да достави книгата до болничната стая" , заяви Атанасова.

Друг странен договор, открит при проверката, бил за чистенето на сняг - на стойност 7000 лв.
"Не знам дали тази сума, която се дава за 3 месеца от годината, може да се покрие от "Пирогов", заяви здравният министър.

Ръководството на болницата сключило и договор за анализ за недопускане на загуби от здравно неосигурени лица за 25 000 лв. годишно, както и такъв за изработка на дизайнерски мебели и за анализ на изразходваната месечна електроенергия. "Къде отиват всички тези пари и какво се е изпълнило от договорите не може да се каже, тъй като няма отчетност за свършеното", добави Десислава Атанасова.

Оказва се, че за 2 години по граждански договори са изплатени близо 2 млн. лв. Тази сума, по думите на здравния министър, е прекалено голяма. Тя бе категорична, че при окончателния доклад ще бъдат сезирани всички институции, включително прокуратурата.