Около 60% от пенсионерите получават парите си през пощата, останалите 40% - от банката, обясни министърът. Има достатъчно време до Коледа, и ако бюджетът има възможност, парите ще пристигнат при пенсионерите, добави той.

Само преди дни финансовият министър обеща информацията за финансовото състояние на държавата да стане ясно още тази седмица. Междувременно обаче стана ясно, че бюджетът към края на октомври е в дефицит от 74 млн. лв., като основната причина за това са неразплатени сметки с ЕС. Коледни бонуси за пенсионерите ще има, само ако тези пари бъдат платени.

За парите за гледане на дете Симеон Дянков коментира, че в системата на средното образование са направени достатъчно реформи и сега трябват повече пари, за да може единният стандарт да се вдигне, докато даването през 10 лв. на детските няма да реши проблема на майките по никакъв начин.
Парите за детски се увеличаваха с по 10 лв. през всеки един мандат на правителство. Единствено сегашният кабинет не повиши тези добавки - те остават 35 лева. Според Дянков, 45-50 лв. няма да решат проблема на майките. Той сподели, че в разговор с тях на въпрос колко пари са им необходими те започвали от цифри - 200 лв., а това означавало милиарди за бюджета.

"За да се почувства наистина това като социална политика, трябва да се удвои, утрои сегашната сума. Преди това обаче трябва да решим по-базовия въпрос – 6 000 – 7 000 места в детските градини липсват. Това трябва да се реши и след това да се увеличат майчинските. Като не си финансов министър, винаги казваш "защо не дадете тук само 20 милиона лева", добави той и подчерта, че след това сумата се оказвала в милиарди.

Вчера майки протестираха с децата си с искане за увеличаване на детските и майчинските, които НС гласува да останат на нивата от миналата година.

Социалната политика е от приоритетите и там ще даваме повече пари, подчерта финансовият министър. Този бюджет е най-богатият бюджет в историята на България, заяви още вицепремиерът.
"Ако имах една изненада в последните два дни, това е колко слаба беше опозицията при гледането на бюджета. Най-бързо приетият бюджет. Костов не се появи, Сергей Станишев не се появи, не се появи и алтернативен бюджет. Аз съм много изненадан. Така е, защото те нямат алтернативно мислене", каза още Дянков.

Той коментира и грандиозния скандал, който се разигра вчера в парламента. От БСП тропаха по банките и му поискаха оставката, след негово изказване, че в края на обсъждането на бюджета и имало пияни депутати от опозицията.
"Определено имаше хора, които бяха пили предната вечер, но може би не беше уместно да го казвам точно в парламента, затова се извиних", каза днес Симеон Дянков.