Дянков обясни, че националният бюджет е на излишък, но страната ни чака пари от Европа, от които зависят и евентуалните добавки за пенсионерите.

Към края на октомври бюджетът излезе на дефицит от 74 млн. лв., припомни Дянков. Той се формира от излишък по националния бюджет в размер на 477,0 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 551,2 млн. лева. По думите му това не би трябвало да е неочаквано, тъй като в закона за бюджета за настоящата година е заложен дефицит от 1,3 на сто или близо милиард лева, а досега „се справяме по-добре от прогнозите и сме на дефицит от само над 70 млн.". За да има въобще разговор за добавки към пенсиите, се чакат и данните за ноември, които трябва да излязат около 8 декември.

Според Дянков още през септември България, преди другите страни от ЕС, си е дала заявката в Брюксел за плащанията по европроекти и не се очаква да има проблем парите да бъдат получени до 10 декември. Заради мекото време обаче строителството на "Струма" и на "Тракия" вървяло по-бързо от очакваното, което щяло да наложи авансови плащания от бюджета. Общо сумата била за 160-180 млн. евро. Тя предстои да се заяви пред Брюксел, защото не е била предвидена.

Затова ще се наложи да извадим непредвидени средства от бюджета, което може да ни вкара временно в дефицит, обясни вицепремиерът. Той призна, че е против раздаването на коледни добавки и 13-та заплата. 50-100 лв. за празника няма да решат проблемите кардинално, допълва министърът.

Заради срива в преговорите за бюджета на ЕС за 2012 г. България заедно с други страни до последно няма да има яснота какви средства за вече направени разходи ще й бъдат възстановени. Това засяга дефицита по консолидираната фискална програма и възможността за осигуряване на допълнителни средства за възрастните за Коледа.

„Чакаме до 8 декември за предварителните данни за ноември, като там голямото неизвестно е не националният бюджет, който в момента е на излишък от около половин милиард лева, а европейските плащания, като на България се дължат близо 800 млн.", каза финансист номер едно.

Класацията

Симеон Дянков обясни защо, след като твърди, че България има толкова успехи във финансовата сфера, той не е попаднал в класацията на авторитетното издание „Файненшъл таймс” за 19 най-успешни финансови министри. "Класацията обхваща само 19 от 27-те страни-членки на ЕС и причината е проста – осемте най-малки икономики никога не са били включвани в нея", обясни Дянков, цитиран от bTV.
„Ако видите последните 7 класации, нито България, нито Естония, чисто технически просто, не сме достатъчно голяма държава, за да ни включат от гледна точка на икономиката. А иначе то се прави по обективни показатели, а по тях трябва да сме, ако не в тройката, то поне в петицата на ЕС”, добави финансовият министър.

Плевнелиев опонира на Дянков

"При планирания в началото на годината дефицит от 1,3%, смятам, че той предоставя възможност за еднократно раздаване на коледни надбавки за пенсионерите", заяви президентът Росен Плевнелиев. Той подкрепи тезата си за тази възможност, като посочи, че планираният дефицит не само, че го позволява, но дори е по-нисък - очертава се около 0,8%, така че е "комфортен" за раздаване на коледни надбавки.
Държавният глава обаче се застрахова, че финансовият министър може да има допълнителни аргументи, за които той не е информиран.

Министър Дянков посочи, че не е популист и не иска да дава пари, които няма, така че ако бюджетът към края на ноември е на дефицит, такива пари няма да има.