Процесът, който се води срещу 14 обвиняеми, започна в края на февруари в Пазарджишкия окръжен съд. Като ръководител на ислямистката структура у нас е обвинен Ахмед Муса Ахмед, а според прокуратурата групата му е действала основно в Пазарджик, Асеновград и Пловдив, но вече има изградени структури и в други части на страната.

Пред магистратите основният свидетел - сириецът с двойно гражданство Моафак ал Асад, който е и собственик на сградата на бившето имамско училище в Сърница, обяви, че знамената на "Ислямска държава", които бяха конфискувани от домовете на 14-те подсъдими, се ползват от още 62 групировки в арабския свят, които са противници на Башар ал Асад, предаде БНР.

"Салафизмът е политическа идеология, основна политика в арабския свят и по-малко религия", това потвърди Моафак, след като съдията прочете показанията му от досъдебното разследване.

Според защитата на подсъдимите, от показанията на първия свидетел не могат да се правят генерални изводи.

"Ще ви кажа нещо, което като го публикувате, да не стане дипломатическо усложнение. Има една държава много известна, съюзник на една друга много голяма държава, в която това учение е държавно, да го нарека, официално призната религия, традиционно.

Е, какво правим? Имаме дипломатически отношения. Много държави търгуват с тази държава, тя пък праща свои войски да умиротворява райони заедно с една друга велика сила.

Е, какво, така ли ще ги делим нещата. Дайте да осъдим тези хора, а пък иначе в голямата политика може всичко да става и там няма пречки кой е салафист, кой е протестант, кой е лютеранин
", заяви адвокат Красимир Елдъров.

Според него, хората не могат да бъдат съдени само заради начина, по който се обличат и затова, че имат бради.

Делото продължава с разпити на други свидетели.

На предишното заседание държавното обвинение представи заключението на разследването, според което подсъдимите са разпространявали идеите на терористичната организация "Ислямска държава" за джихад.

Ахмед Муса е поддържал връзки с терористични бази в Австрия и Германия и е подпомагал бойци на ИДИЛ при пътуването им към Сирия.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?