Към храма се стичаха хиляди хора от цялата страна, за да помолят Божията майка за здраве и благоденствие, предаде БНТ.

Чудотворното копие е от вчера в храма и ще остане там завинаги. Смирение и надежда крепят миряни, които трябва с часове да чакат, за да влязат в храма, да се докоснат до чудотворната икона на Божията майка и да измолят от нея благословия.

От управата на Света гора вече обявиха, че копието на чудодейната икона също е чудотворно, защото с него се свързват 7 чудеса, случили се на 4 гръцки и двама български християни, а седмото е самото пристигане на иконата в България. Може би затова християни от различни краища на страната с вяра и надежда застават пред иконата на Божията майка.

"Аз се казвам Мария и имам честта да дойда, да видя тази икона чудотворна, която мисля, че ще ни донесе на нас здраве, на мен, на семеството и на целия български народ" сподели една от посетителките в храма.

В понеделник, в третия ден от празниците, посветени на 100-годишнита на патриаршестката катедрала "Св. Александър Невски" и 98-я рожден ден на Негово светейшество патриарх Максим, сутринта ще бъде отслужена съборна литургия и молебен за здравето на главата на Българската православна църква от български архиереи и монасите от Света гора. Литургията ще бъде отслужена от представители на поместни православни църкви, архиереи и свещенослужители от Света Гора. В края й ще бъде извършен благодарствен молебен за здравето на патриарх Максим. Самият той трябваше да отслужи литургията, той обаче няма да присъства и на честването на 98-ия си рожден ден в катедралния храм, тъй като е в болница. Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествената литургия по повод 100-годишнината от изграждането на катедралата “Св. Александър Невски“.