Това предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, съобщи пред "Сега" шефът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

Извънредната мярка ще се прилага срещу водачи, които са седнали зад волана без книжка или са употребили алкохол. Колата ще се спира от движение за един месец. Подобно наказание ще грози и шофьорите с просрочени глоби.

Предложенията за промени вече са готови и най-вероятно ще бъдат внесени за гласуване в парламента от Министерския съвет, след като бъдат публикувани за обществено обсъждане.

От КАТ се надяват, че по този начин ще могат да ограничат броя на неправоспособните водачи. Очаква се, че мярката ще направи по-внимателни работодателите, които наемат шофьори за служебните коли.

Вчера МВР обяви серия от мерки за ограничаване на корупцията вътре в системата. Част от мерките трябва да влязат в сила до пролетта на 2016 г.

По отношение на КАТ в 120-140 автомобила ще бъде въведено автоматизирано видеонаблюдение. Ще бъдат въведени мерки, които да автоматизират дейността при налагане на глоби и плащането им.

Целият процес ще бъде автоматизиран, а всички служители на КАТ ще бъдат оборудвани с таблети. Идеята е да бъде ограничено писането на актове, а на момента да бъдат издавани електронни фишове, както и да има електронна връзка с НАП в момента на издаване на фиш.

На 17 септември депутатите гласуваха окончателно промени в Наказателния кодекс (НК), с които санкциите за пътни нарушения стават драстични. При шофиране в нетрезво състояние, довело до средна или тежка телесна повреда, се предвижда затвор до пет години, а при особено тежки случаи до 8 години.
При смърт - лишаване от свобода между 3 и 15 години, при особено тежки случаи - до 20 години.