Делото е заведено от родителите на 6-годишния Георги Костов, който почина при катастрофа през септември 2007 г. между пловдивските села Сухозем и Стрелци, пише "Труд".

“Парите няма да върнат детето, но нека се стреснат и не допускат подобни грешки”, каза бащата Иван Костов.

Решението на магистратите е на втора инстанция и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

С присъдените 160 000 лева бащата Иван и съпругата му Анна основават фондация за подпомагане на близките на жертви и пострадали при катастрофи заради дупките по пътищата на България.

“Възхищавам се на доблестта на съдиите, които с решението си показаха, че държавната администрация носи голяма отговорност и не бива да си затваря очите пред дупките по пътя”, коментира адвокатът на Костови - Стоян Донков.

Само в София са заведени 216 дела заради инциденти в улични дупки. От тях 26 вече са приключили и общината трябва да плати 18 024 лв. обезщетения общо.

Катастрофата
Посред бял ден, на прав участък, бащата на детето карал с 80 км в час. На предната седалка до него се возел 6-годишният му син Георги. Мъжът не успял да види огромната дупка, тъй като клоните на дърветата хвърляли сянка. Той не могъл да овладее автомобила, след като попаднал в дупката.
За секунди колата се преобърнала, горната ламарина затиснала детето, което починало на място от счупен шиен прешлен.

По време на делото се разбра, че на отсечката е имало ремонт и колата е паднала в дупка, дълга 6 м и дълбока 12 см, която не е била обозначена със знаци. Поради тази причина шофьорът не успял да спре, нито да избегне неравностите.
В мотивите си съдиите пишат, че катастрофата е станала на отсечка от републиканската пътна мрежа, за която се събира такса - винетка, и е изключителна държавна собственост.

На Великден при тежка катастрофа в Симеоновград загинаха шестима младежи, след като бяха пометени от пиян шофьор. След трагедията бе съобщено, че шофьорът е изпуснал управлението на автомобила, след като колата му попаднала в дупка на разбитата улица.