Не са толкова притеснително високи сметките, коментира пред БНР Ася Ангелова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители, цитирана от БГНЕС.
В момента се приключват вторите отчети. Срокът за изготвяне на сметките в София е 5 юли.

"Имаме още почти цял месец да изготвим сметките. Тези данни са първоначални. Изравняването веднъж годишно не създава това усещане, когато се правят месечни отчети. С радиоотчети имаме реални данни всеки месец какво е потреблението на парно и топла вода", заяви Ангелова. При него нямало манипулиране на уредите.
Между 5 и 10% са гражданите избрали радиоуредите за отчитане.

Изравнителните сметки могат да се обжалват един месец след получаване. "Сметката се дава на домоуправителя, след това той ги раздава на съгражданите си и оттогава тече 30-дневен срок за обжалване. Ако някой забележи някаква неточност, може да се обърне към фирмата топлинен счетоводител, която го обслужва. С всяка следваща година гражданите все повече и повече се запознават с темата за дяловото разпределение и това води до все по-малко въпроси, по-малко се жалват", обясни Ангелова.

По думите й повечето запитвания са за неотчетени абонати.
"Ако не са били отчетени абонатите, нека да се свържат с топлинния си счетоводител и да поискат нова дата за отчет. Крайният срок е три месеца след предоставяне на сметката на упълномощеното лице", посъветва Ангелова.

Идеите за отчитането на уредите трябва да се обсъдят на кръгли маси на "Топлофикация", на фирмите, на потребителите, призова Диан Червенкондев, зам.-председател на икономическата комисия в парламента, депутат от ГЕРБ.
Предстои гледането и приемането на Закона за енергетиката, като срокът за спорните въпроси, които трябва да се решат за топлофикациите, е до началото на следващия отоплителен закон, добави той.

Депутатът каза, че по-ефективна система ще направи отчитането всеки месец, дали то ще бъде с дистанционни уреди или не, всяка кооперация трябва да вземе решение.
"Необходима е инвестиция обаче, за да се приложи това дистанционно отчитане. Инвестицията може да дойде от "Топлофикация, от фирмите. Готови сме да въведем тази форма на отчитане, защото тя е най-обективна и най-равномерно може да покаже какво е реалното потребление", подчерта Червенкондев.

Ангелова пък коментира, че не трябва да се увеличи цената на услугата, в случай че уредите се отчитат дистанционно. Няма да бъде значително по-скъпо в сравнение с физическото отчитане на уредите, отбеляза тя.