Гръцката полиция е задържала най-малко 50 души, които са участвали в безредиците в центъра на Атина, съобщава телевизия Mega, цитирана от Агенция "Фокус".

Вижте снимки >>>

Сред арестуваните са и четирима гръцки анархисти. Те са били задържани от полицията пред офис на управляващата партия СИРИЗА.

Безредиците в Атина избухнаха на митинг по време на парламентарните обсъждания на новите мерки за жестоки икономии. Неизвестни лица с качулки и маски замеряха полицаите с камъни и бутилки с коктейл „Молотов“. В отговор полицията използва сълзотворен газ и заслепяващи гранати.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заплаши депутатите си с оставка

Ципрас се закани, че ще подаде оставка, ако гласуват срещу програмата за икономии. Той поясни пред медии, че ще му бъде изключително трудно да се задържи на премиерския пост, ако не получи подкрепа, съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Планът за реформи бе одобрен с гласовете на "Независими гърци" и опозиционни партии. СИРИЗА има 149 депутати в 300-местния парламент, мнозинството от които подкрепиха линията на Ципрас.
С "не" гласуваха общо 32 от 149-те депутати от СИРИЗА. Други шестима се въздържаха. 

За да бъдат одобрени реформите бяха необходими 151 гласа - законът бе приет с 228 гласа "за", 64 "против" и 6 "въздържал" се.

ЦК на СИРИЗА е против подписване на споразумението

Членовете на централния комитет са подписали съответна петиция, като заявяват, че действията на европейските лидери са в разрез с интересите на гръцкия народ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В документа, подписан от 109 от 201 членове на ЦК на партията, е посочено, че споразумението е било постигнато на фона на "заплахата от неминуема финансова стагнация".

Според тях новата програма за помощ предвижда "унизителни процедури за контрол, които са деструктивни за страната и за народа".

Председателят на гръцкия парламент се обяви против пакета мерки за икономии

Председателката на гръцкия парламент Зои Констандопулу призова законодателния орган да не одобрява мерките за икономии, поискани от международните кредитори на страната в замяна на трета спасителна програма, съобщи кипърският в. "Сайпръс мейл".

"Този парламент не трябва да се включва в шантажа на кредиторите", заяви Зои Констандопулу, виден член на лявото крило на СИРИЗА, в обръщение към депутатите преди ключовия вот по-късно днес.

Анкета: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?