Вицепремиерите отчетоха днес в МС работата на правителството пред медиите (100 дни от управлението са утре - 14 февруари - бел.ред).

Бъчварова: Прескачаме процеси

Първите 100 дни от управлението на коалиционното правителство са минали без задължителната толерантност от обществото и от опозицията, в условията на напрегната геополитическа ситуация, финансови предизвикателства, свързани с кризата в КТБ и бедствията, описа Румяна Бъчварова условията на работа на министрите, предаде БНР.

В същото време тя подчерта, че оценката, която  дава е положителна.

Вижте снимки >>

"Правителството се справя с оперативните задачи, както и с поставените общи задачи на управлението", каза вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова, цитирана от БТА и БГНЕС.

Според нея не трябва да се пренебрегва усещането за успокояване на политическата атмосфера, "за дух на конструктивност при решаване на задачите", както и добра съгласуваност с парламентарните групи, които подкрепят правителството.
Предвидимостта и спокойствието били добрата основа, която давала възможност за стабилно управление и яснота на развитието.

Бъчварова добави, че правителството се е справило добре с геополитическата ситуация, а атаките на опозицията е използвала, за да разяснява своите политики.

По думите й общият стил на управление е да не се отлага решаване на проблемите.

"Правителството има ясно концепция какво иска да постигне. Започнати са широк фронт от реформи - в съдебната система в МВР, в здравеопазването, образованието, енергетиката, и в пенсионната система, като основата ни цел е да подобрим благосъстоянието на българските граждани", каза още вицепремиерът.

Като слабост Бъчварова отчете, че "в бързината и желанието за най-добри резултати" понякога управляващите прескачат координационните процеси, но това било поправимо.

"Времето е кратко и не може да се види амбицията ни да решаваме проблемите по принцип и да наблегнем на превенцията", каза тя.

Бъчварова категорично опроверга внушенията за чистка сред администрацията.
Според нея данните показват, че новите назначения са 77%, в политическите кабинети те са 85 на сто, т.е. 15% от кадрите са оставени на работа, а в държавните и изпълнителните органи новите назначения са 14 процента.

Кунева: Добро начало

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева обясни, че е видимо, че правителството излязло от международната изолация и оцени първите сто дни като добро начало.

"Постигнахме немалко - България се утвърди като конструктивен и лоялен партньор в ЕС и НАТО, и доказателства за това са няколкото знакови визити в рамките на месец", каза Кунева, визирайки посещенията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на външния министър на Великобритания Филип Хамънд и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кунева подчерта, че се е засилила и подкрепата на ЕК за българското правителство.

"Докладът на ЕК разчиства пътя на всеки, който иска да прави реформи, аз го превеждам като подкрепа за правителството", каза тя, цитира я "Фокус".

Тя отбеляза също като безспорни постижения приемането на управленската програма и създаването на основа за реформи в съдебната система чрез подкрепата на стратегията й.

По думите й България страда от недоразбраност, недобра репутация в някои случаи без основание и коментира, че можем да обърнем вълната с българското председателство на ЕС през 2018 г.

Кунева обеща да продължи да работи за постигането на конкретни резултати, най-важни от които са влизането на България в Шенген, добрата подготовка и успешно българско председателство на ЕС и постигането на значими резултати в борбата с корупцията.

Калфин: Имаме различия, но и единомислие

"Намерихме голяма степен на единомислие, това ми помага да работя със самочувствие и да чувствам подкрепа в кабинета. Имаме различия, но желанието да се правят реформи и да се променят към по-справедливо решение натрупани проблеми е налице", коментира вицепремиерът по социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той обясни, че социалната политика е приоритет на правителството.

Калфин посочи, че се чуват спекулации от предишните управляващи, но за въведените от тях социални мерки, "вероятно взимани с добри намерения", парите свършили още към края на миналия ноември.

"Въпреки съкращаването на общия бюджет парите за социална политика се увеличиха с 200 млн. лева и това е свидетелство, че социалните въпроси са важни", каза Калфин.

Вицепремиерът каза, че първите две одобрени европейски програми за новия период са свързани "Човешки ресурси" и програмата за помощ на най-бедните. Калфин обяви, че няма да е коректно да не признае, че това е резултат не само от появата на новото правителство, а и на предните управления.

"През 2015 г. увеличихме средствата двойно за регионите, в които има висока безработица", отчете Калфин.

Дончев: Не залитнахме

"Най-голямото предизвикателството пред правителството бе балансът между осигуряването на стабилност и стартирането на ключови реформи. Не си позволихме да залитаме нито в едната, нито в другата посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност, отколкото другаде", обясни вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Той би приел критика, че дори за краткото време кабинетът е можел да бъде по-бърз и решителен.

По думите му през първите 100 дни "въпреки странната и до голяма степен непозната конструкция", правителството работило не като механичен сбор от политически сили, а като един действащ механизъм.
Според него този механизъм се справя не само с рутинните си задачи, но и с международни и климатични кризи, както и с кризи, причинени от "човешката глупост", като например травмите в банковата система.

"Възстановеното доверие е мантра, но е факт"
, каза още вицепремиерът.

АНКЕТА: Как оценявате първите 100 дни на втория кабинет "Борисов"?