Арестът на Али Зейдан е заради ролята на правителството му в залавянето в Либия на лидер на Ал Кайда от американски командоси в събота, съобщиха световните медии.

Либийското правителство потвърди, че премиерът Али Зейдан е бил отвлечен в Триполи, съобщи Франс прес.

Призори въоръжени лица нахлуха в хотел "Коринтия" в либийската столица, където се помещава офисът на премиера и го отведоха в неизвестна посока, се посочва в кратко комюнике на правителството.

По-късно говорител на групата "Оперативен щаб на либийските революционери" заяви, че:

"Али Зейдан беше арестуван след изявлението на държавния секретар на САЩ Джон Кери за залавянето на Абу Анас ал Либи и след като той каза, че либийското правителство било в течение на операцията."

След това говорител на либийското Министерство на вътрешните работи обяви, че Зейдан не е бил отвлечен, а арестуван от сътрудници на министерството, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на агенция ЛАНА.

Али Зейдан е в добро здраве и е държан в Управлението по борба срещу престъпността към Министерството на вътрешните работи на Либия, съобщи представител на ведомството. Източникът посочи, че премиерът получава нормално отношение като либийски гражданин.

По данни на телевизия "Ал Джазира" премиерът бил арестуван при съвместна операция на МВР и "Оперативния щаб на либийските революционери" по разпореждане на главната прокуратура.

След няколкочасово задържане премиерът Али Зейдан е бил освободен.

Зейдан бе освободен, но засега няма подробности за обстоятелствата около освобождаването му”, заяви външният министър Мохамед Абделазиз.

Тревога в НАТО

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова за незабавно освобождаване на премиера на Либия Али Зейдан.

"Наблюдавам събитията с голяма тревога. Важно е положението да се изясни възможно най-скоро и ако се потвърди отвличането на Зейдан, призовавам за незабавното му освобождаване", заяви Расмусен.

По неговите думи стабилността и върховенството на закона в Либия са от първостепенна важност.