В учредяването участват няколко десетки граждани. Янаки Ганчев - съучредител на движението, заяви, че не трябва да се правят спекулации и сравнения на гражданското движение с политическа партия. Той призова за три "Не" и за бойкот на изборите. Според него изборите са нелегитимни и неравнопоставени.

Според Ганчев властта е подготвила военен преврат. Той се позова на изказване на министъра на културата в оставка Вежди Рашидов в Брюксел, в което се посочва възможността "вносен" генерал да направи преврата, защото български не би се съгласил. Ние искаме промяна, но ако промяната минава през анархокомунизъм, по-добре да няма промяна, каза Ганчев.

Живели сме в комунизъм 45 години и след това още 23, и не искаме това да продължава, допълни той.

Ганчев поиска президентът Росен Плевнелиев да се вслуша в гласа на хората, а не на олигарсите, защото иначе може и да не си изкара мандата. Оратори на митинга пожелаха "Орлов мост" да стане "Орловото гнездо" на 21-ви век и призоваха протестиращите да превърнат България в национално могъща и социално справедлива държава.

В отговор на въпрос дали има разединение между протестиращите Янаки Ганчев заяви: „То няма обединение, за да има разединение". Пред храма се събира подписка за учредяване на гражданското движение, която до момента е събрала много малко подписи.

След като около час обсъждаха какво според тях трябва да се промени в държавата, събралите се граждани се отправиха към постоянния палатков лагер, намиращ се в непосредствена близост до сградата на Народното събрание, където продължиха разискванията.

Днес се провеждат и срещи на активисти и в Пловдив, и в Габрово.