Министерският съвет подава оставка пред Народното събрание и изпълнява функциите си до избирането на нов кабинет. Министерският съвет може да поиска парламентът да му гласува доверие по цялостната политика, по програмата или по конкретен повод. Решението се приема с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители.

Когато Министерският съвет не получи исканото доверие, премиерът подава оставката на правителството.

След консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на нов кабинет, държавният глава възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за премиер.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в 7-дневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател. Когато проучвателният мандат е приключил успешно, държавният глава предлага на Народното събрание да избере кандидата.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срок най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Актът, с който президентът разпуска парламента, определя и датата на изборите за новия.