Вчера Министерството на отбраната обяви, че започва процедура по съгласуване на проект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с който се разрешава на съюзнически самолети, съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС), да изпълняват задачи по охраната на българското въздушно пространство.

От ведомството мотивираха предложението си с решение на военните министри от НАТО от февруари за съвместна мисия по охрана на въздушното пространство от източния фланг. 

Днес левицата поиска оставката на министър Николай Ненчев в декларация, прочетена от парламентарната трибуна от зам.-председателя на парламентарната група Атанас Мерджанов. Призивът е отправен към самия Ненчев, но преди всичко към премиера Бойко Борисов и подкрепящите правителството политически формации, добави социалистът, цитиран от БТА.

"Разграждането на военновъздушните сили и на армията ни, на границите ни, е процес не от днес, но министър Ненчев е твърдо решен да го завърши, а обявеният вчера законопроект изглежда като финалът на предварително подготвен процес за предоставяне на правомощия на чужди сили в българското въздушно пространство", заяви Мерджанов.

По думите му България, която до скоро се е гордеела със своите военновъздушни сили и подвизите на бойната авиация, не може да допусне да съсипе способностите си заради раболепието на един неподготвен министър.

Ако ви е останала поне малко чест, ще ни подкрепите, за да прекъснем тази подигравка с българската армия. Страната ни се нуждае от солиден и достоен военен министър. Всеки с ръка на сърцето да каже такъв министър ли е Николай Ненчев?", попита депутатът. 

По думите му целият свят е настръхнал в момента и именно затова България се нуждае от вдъхващ доверие министър. 

"БСП не е против членството на България в НАТО, точно обратното. Ние сме партията, която има най-голям принос за членството на страната ни", подчерта Мерджанов. 

Освен това той заяви, че Ненчев е бил уличен в лъжа, заявявайки, че му е предложен подкуп. 

През юли прокуратурата отказа да разследва твърденията на министъра на отбраната, че му е бил предложен подкуп и отправени заплахи за убийство. През април той заяви в интервю, че са му предложили срещу заплащане на „сериозни проценти“ да се съгласи да бъде подписан договор за 80 млн. лева за поддръжка на военните самолети МиГ-29.
От държавното обвинение обаче заявиха, че проверката не е събрала достатъчно данни за извършени престъпления.

"Атака" ще подкрепи поисканата от БСП оставка на военния министър, заяви депутатът Десислав Чуколов. Той определи Ненчев като несъстоятелен министър и припомни, че отдавна настояват за оттеглянето, защото изпълнява каквото му кажат от американското посолство.

ГЕРБ и РБ отхвърлиха искането за смяна

ГЕРБ стои зад всеки министър от правителството, каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев, предаде "Фокус". Той отхвърли твърдението военната ни авиация да е приземена.

Истинската причина за исканата оставка на Николай Ненчев вероятно е, че договорката за ремонта на изтребителите "МиГ-29" в Полша върви към успех, коментира депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров. По думите му БСП и "Атака" очевидно имат желание изтребителите да се ремонтират на друго място и го атакували.

Станимиров заяви подкрепата на РБ за Ненчев, който е министър от тяхната квота.

Като истерия с много полуистина оцени той коментарите за охраната на въздушното ни пространство. Той подчерта, че става дума за проект, който тепърва ще се обсъжда, и определи идеята като съвсем логична, защото има решение за купуване на нови целеви изтребители, но това ще отнеме време и пари.

"Дотогава има решение да се ремонтират "МиГ-овете" и през това време, ако се наложи, би могло да се използва това, което ползват всички страни в ЕС и повечето от НАТО от години - съвместни патрули", поясни Станимиров.

По-рано председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов (АБВ) каза, че за него такова решение е неприемливо. 

"Не бива да натрапваме на нашия народ, че се отказваме от собствената си авиация. Българите трябва да разберат, че тя може и трябва самостоятелно да осигури охраната на въздушното ни пространство. 16-18 изтребители могат да решат този проблем", добави той.

Преди дни той обяви, че според Москва Полша няма лиценз да ремонтира изтребителите.

Междувременно командирът на ВВС подаде оставка.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За оставката на министъра на отбраната Николай Ненчев