Вицепремиерът и финансов министър беше помолен да коментира националния протест на синдикатите срещу скока на възрастта за пенсиониране.
"По-добре да я направим сега, отколкото след три-четири месеца да я направим с външни хора, които да ни диктуват какво и как трябва да се направи, защото тогава тя ще бъде много по-тежка. Всичко това, така или иначе, трябва да стане. Няма държава в ЕС, където да не е имало стачки, те са естествена част от демокрацията и кризата", аргументира се Симеон Дянков пред журналисти след края на заседанието на Министерския съвет, предаде БТА.

Това, по думите му, се отнася както за пенсионната реформа, така и за реформите в БДЖ, за реформата, която предвижда държавните служители да си плащат осигуровките. Той уточни, че до средата на утрешния ден ще има анализ, който показва какво ще струва всички държавни служители и тези в силовите ведомства сами да си плащат осигуровките. Идеята, която сподели вчера и премиерът Бойко Борисов, е със съответния процент да се повишат възнагражденията им, за да не са ощетени.

Дянков уточни, че при този случай бюджетът ще загуби, защото със средната заплата "са вързани" няколко други социални плащания. Това по думите му
налага да има още ден-два за доработка заради това, че с увеличаването на средната заплата са свързани и други компоненти като например майчинските, студентски стипендии. По тази причина изчисляваме какви ще са допълнителните разходи, добави министърът, цитиран от БТА.
Той съобщи, че има възможност държавните служители да започнат да си плащат сами от осигуровките или от 1 май, или от 1 юни 2012 година, когато ще има и други социални промени (увеличението на минималната заплата от 1 май - б.р.).

Дянков съобщи още, че до средата на 2012 г. може да има актуализация на бюджета за с.г.

Междувременно протестиращите от КНСБ изпълниха пространството пред Министерски съвет с мощно освиркване и скандирания „Дянков вън” и "Оставка". Протестиращите дори носеха чучело със снимката на министъра.
Синдикатите настояват да се изтеглят внесените в парламента промени за скока в пенсионната възраст и да се запази доплащането за прослужено време.
Ако исканията не бъдат приети, те заплашват с "ускорена подготовка на национални ефективни стачни действия в съответствие с Конституцията и законите на страната".

Военният министър Аню Ангелов коментира пред репортери идеята военнослужещите сами да плащат осигуровките си.
От МО ще предоставят исканите разчети - "как ще изглежда това и какво ще ни струва, ако военните поемат тази част от осигуровките, които държавата покрива. Ще бъдем много внимателни по отношение на компенсациите. Може да се пристъпи към такава стъпка, която ще важи за дълги години напред, но за сметка на това ще трябва еднократно да се повишат и възнагражденията за компенсацията за това намаляване на заплатите им", каза министърът.