След медицинския преглед нито едно от децата, които са пристигнали в Обзор от Русия, не бе хоспитализирано. Инспекторите по храните взеха 23 проби за наличие на патогенни микроорганизми, но резултатите са отрицателни.

При проверката в лагера обаче бяха открити и иззети и 133 кг храни с непълни съпроводителни документи и липса на идентификационна маркировка и етикетировка. За нарушението е съставен административен акт, а храните ще бъдат унищожени.

От съобщението не става ясно каква е била причината за проблемите на децата.

На 11 юли в Бургаската болница пък бяха приети 39 деца от Русия и Украйна, отседнали в хотел "Грийн Парк" в Китен. В хотела имало и 120 деца от две софийски училища. Здравните власти установиха, че той е използвал вода от нерегламентиран източник, в която има високи стойности на манган и амоняк
а в ресторанта бяха намерени 200 кг храни с изтекъл срок на годност.

Заради зачестилите случаи на инфекции в хотели с големи групи деца санитарните власти започнаха проверки в област Бургас. В тях участват епидемиолог и микробиолог от Националния център по заразни и паразитни болести. При нужда инспекцията ще продължи и на други места по Черноморието.