По всяка вероятност замърсената питейна вода ще се окаже причина за разпространението на бактериалната инфекция сред децата от лагера в Китен, съобщи БНР.
На 11 юли в Бургаската болница бяха приети 39 деца от Русия и Украйна, които са отседнали в хотел "Грийн Парк". В хотела е имало и 120 деца са от две софийски училища.

Извън стандарта са пробите взети от водата, която хотелът нерегламентирано ползвал от собствен водоизточник. Според химическия анализ в тях са установени високи стойности на манган и амоняк.
Пробите обаче ще се консултират с токсикология, за да се реши дали е възможно подобна симптоматика да се получи, обясни пред БНТ д-р Вергиния Цанова, зам.-директор на регионалната здравна инспекция в Бургас.
По думите й  по-скоро проблемът е с амоняка, защото манганът, като тежък метал, не дава симптоми за общо отравяне, той не е и в такива количества.

Извън стандартите са и пробите от водата в басейна на хотела. В нея са открити високи стойности на остатъчен хлор.
По отношение на микробиологичните показатели - няма растеж на патогенни микроорганизми, добави Цанова.

Включително и в храните не е намерен растеж на микроорганизми.
200 кг месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност обаче бяха открити вчера в ресторанта на хотела в Китен. Въпреки това ресторантът няма да бъде затворен сега, защото в хотела лагеруват близо 500 деца, които няма къде да бъдат изхранвани. Менюто ще се подготвя под прекия контрол на санитарните власти, ако анализът покаже и други проблеми, след края на лагерната смяна ресторантът ще бъде затворен.

Елица Карагьозова, говорител на Регионалната здравна инспекция, заяви, че тепърва ще се установява каква е конкретната причина за бързото разпространение на заразата сред 39-те деца, предаде "Фокус".
Вчера те бяха изписани от бургаската болница и се върнаха отново в почивната база.