Трима от задържаните са криминално проявени за изнудване и рекет, като един е с излежана присъда за убийство, съобщиха от пресцентъра на МВР. Четвъртият арестуван няма криминални регистрации.

По думите на директора на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров исканата от изнудвачите сума е била 3000 лева, предаде "Фокус". Те са арестувани в столичния кв. "Горубляне” в момент на получаване на парите. Името на операцията е абревиатура от думите – рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия, уточняват от МВР.

37-годишният Вальо Бореца, смятан за лидер на групата за отвличания "Наглите", бе арестуван в края на май м.г. в столичен ресторант, след като МВР го издирва в продължение на няколко месеца. Той бе обвинен за убийствата на двама членове на бандата - Юлиян Лефтеров - Кунгфуто и Иван Петров Пайнавелов - Сапата. Труповете им - и двамата известни автокрадци, бяха открити от полицията в началото на януари 2010 г., след като един от "Наглите" - Даниел Димитров - Данчо Релето, проговори и издаде бившите си авери.

По-късно обаче Валентин Янев беше пуснат под домашен арест заради влошено здравословно състояние.
"Би трябвало мярката на Бореца да продължава да бъде „домашен арест”, но се оказа, че лицето е живо и здраво, доста е дееспособен и от това, което извършихме, се установи, че дори прави опити и създава условия за рекетиране и притесняване на българските граждани”, каза още Флоров.

Името на операцията обаче удивително съвпада с името на една от съдийките - Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца е пуснат под домашен арест, отбелязва "Фокус".

Спецоперацията на антимафиотите продължава. Тя е под ръководството на специализираната прокуратура.