На първия тур на изборите той изостана само с 1,5% от опонента си социалист Франсоа Оланд, а изненадата беше историческият резултат на националистите , чиято кандидатка Марин льо Пен получи 18 на сто от гласовете.

"Няма да има споразумение, нито министри от НФ, но аз съм длъжен да взема предвид вота", каза Саркози пред радио Франс енфо, съобщиха Франс прес и БТА. Той подчерта, че 18-те процента от избирателите, гласували за Марин льо Пен, не й принадлежат и че той е длъжен да се обърне към тях, вместо да обрисува тези хора в черни краски.

От своя страна Франсоа Оланд коментира пред телевизия Франс 2 какво би направил, ако на парламентарните избори се очертае дуел между Съюза за народно движение на Саркози и Национален фронт. Социалистът припомни, че при подобна ситуация през 2002 г., когато за президентския пост се бореха кандидатът на десницата Жак Ширак срещу кандидата на крайнодесните Жан-Мари льо Пен, левицата е призовала да се гласува за Ширак, за да се попречи на избирането на Льо Пен.
Оланд, който тогава беше първи секретар на Социалистическата партия, заяви: "Аз призовах да се гласува за Ширак, не казах "против" крайната десница, а "за" Ширак".

Веднага след вота няколко европейски лидери изрази тревогата си от успеха на националистите във Франция, някои дори обвиниха Саркози, че с твърдата си политика срещу имигрантите "налива вода в тяхната мелница". Европейската комисия пък призова политиците да внимават с "националистическата опасност", защото поведението на тези партии противоречи на европейските ценности.