Службата отразява всички придвижвания на военни кораби през турските проливи, посочва БТА. Показани са и снимки на трите кораба по време на пресичането на пролива.

В изявлението обаче не се уточнява в какво направление са преминали корабите - канадската фрегата "Уинипег", испанската "Блас де Лезо" и португалската "Дон Франсишку де Алмейда".

Съобщава се също така, че днес в Черно море ще навлезе американският ескадрен миноносец "Рос".
В съобщение на шестия американски флот се казва, че миноносецът ще бъде в акваторията на Черно море, за да гарантира мира и стабилността в региона.

Присъствието на кораби в Черно море ще позволи да се повиши боеспособността и взаимодействието с нашите съюзници и партньори, се посочва в съобщението.

Преди дни на среща на външните министри от страните-членки на НАТО, съюзниците решиха да подкрепят Турция и обявиха, че планират да изпратят патрулни самолети и ракети за укрепване на въздушната й защита по границата й със Сирия. Изпращането на въоръжението е следствие от свалянето на руския Су-24.

Същевременно САЩ поискаха от съюзниците си в НАТО по-активна подкрепа за водената от Вашингтон коалиция, която се бори срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия.