В телеконферентна връзка от щаба на операцията "Обединен защитник" в Неапол генерал Шарл Бушар, командващ военните операции на НАТО в Либия, съобщи, че все още се извършва преход в командването на действията срещу режима в Либия, съобщи БТА.
Той добави, че не е ясно колко време ще отнеме предаването на координацията от коалиционните сили към силите на НАТО.

Говорителката на алианса уточни, че всички 28 страни от НАТО участват в операцията по налагане на забранената за полети зона и на оръжейното ембарго срещу Либия.
Генерал Джефри Бут от международния военен състав на НАТО допълни, че всяка от държавите в алианса сама преценява с какви средства да участва в операцията и кои от поставените общи задачи да изпълнява.

Съобщено бе, че няколко държави от региона на конфликта са заявили готовност за присъединяване към общите усилия за защита на цивилното население и цивилните зони в Либия от атаки на режима на Муамар Кадафи, но те не бяха назовани. Не получи отговор и въпросът дали силите на НАТО ще реагират срещу нападения над цивилни от представители на либийската опозиция. Уточнено бе, че тези преценки ще бъдат взимани от командването на място.

В отговор на въпрос дали операцията "Зора на Одисеята" ще продължи паралелно с операцията на НАТО "Обединен защитник", Лунджеску заяви, че операцията в Либия ще бъде под командването на алианса, съобразно снощното решение за по-широк ангажимент на организацията в прилагането на резолюцията на ООН.
НАТО няма да има присъствие на либийска територия, защото така предвижда резолюцията, уточни говорителката в отговор на въпрос. Тя добави, че атаките срещу обекти на сушата засега не са на сили на НАТО, а на международната коалиция.

Всички се надяват продължителността на операцията да бъде възможно най-кратка. Ясно е, че няма само военно решение на кризата, надяваме се насилието да спре и да се намери мирно решение за преход към демокрация, както искат хората в Либия. Бъдещето на Либия не е в ръцете на НАТО, а на местните хора, добави говорителката.
„Предаването на командването започна. Но то не може да стане незабавно. Преходът е на етапи, като се очаква да приключи в близките дни”, посочи Лунгеску.

По думите й политическото послание е, че идва време за мирно решение, но са важни и решенията на утрешната среща в Лондон, посветена на Либия. В нея ще участва генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмсен. Русия обаче няма да участва.

Самолети на НАТО са започнали да патрулират във въздушното пространство на Либия с цел налагане на зоната, забранена за полети още вчера - деня, в който алиансът реши да поеме командването на всички операции на международната коалиция, съобщи обаче по-късно днес командващият операциите - канадският генерал Шарл Бушар, цитиран от Франс прес. Той подчерта, че предаването на командването на операциите от международната коалиция на алианса продължава. Представители на НАТО казаха вчера, че то ще отнеме между 48 и 72 часа, отбелязва АФП.

Бушар даде да се разбере, че НАТО е напълно открита за включване на нови държави в операциите в Либия.
"Колкото повече, толкова по-силно ще е посланието към либийския народ, който има отчаяна нужда от нашата помощ", аргументира се той.

Последна актуализация в 19,00 ч.