Въпреки частичното наваксване на изоставането в икономиката, населението на Източна Германия застарява по-бързо, отколкото в Западна. Това сочат публикуваните днес данни на федералната статистическа служба, цитирана от ДПА и БТА.

През 2013 г. бившата ГДР е имала население от 12,5 милиона (при 14,5 милиона през 1991 г.), което прави 15 процента от населението на Германия.

Спадът се дължи отчасти на масираното преселване от 90-те години на миналия век досега в икономически по-привлекателната западна част, както и на сериозен спад в раждаемостта, посочи пред журналисти председателя на "Дестатис" Родерих Егелер.

"Падането на Берлинската стена постави началото на мощно миграционно движение", обобщи Егелер.

Около 3,3 милиона източногерманци са се преселили в Западна Германия между 1991 и 2013 г., докато в обратна посока са се придвижили 2,1 милиона души.

Макар това двупосочно явление да се забавя, дотам, че през 2013 г. за първи път е регистриран по-голям поток от хора от запад на изток, отколкото обратното, а раждаемостта в двете части на Германия да се стабилизират, гъстотата на населението в Източна Германия остава два пъти по-малка в сравнение със Западна.

Населението на възраст над 40 години в бившата ГДР се е увеличило от 43 процента през 1991 г. на 63 на сто през 2013 г. Въпреки че Западна Германия също е засегната от спад в раждаемостта, застаряването в посочения период е по-слабо изразено - през 1991 г. жителите й над 40-годишна възраст са представлявали 47 процента от населението, а през 2013 г. те са били 57 процента.

Като последица от липсата на млади хора, в Източна Германия делът на населението в активна възраст е намалял с 14,4 процентни пункта, докато в Западна Германия се е увеличил с 13,3 пункта.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в Източна Германия остава с една трета по-малък, отколкото в Западна (през 1991 г. той е бил с две трети по-малък).

Засегнати от безработица през 2014 г. там са били около 10 процента от жителите в активна възраст - с 4 процентни пункта повече, отколкото в Западна Германия.