Два милиона са напуснали бившата ГДР след обединението

Бившата Германска демократична република е изгубила два милиона от жителите си след обединението на Германия преди 25 години.

Обратно в новината

Коментари - Два милиона са напуснали бившата ГДР след обединението | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само, че сте прпуснали в статията да упоменете, че тази разлика между източна и западна Германия е съществувала винаги. Погледнете статистиката за годините от 1900 до Нападението на Германия срещу Русия, за да се убедите!

Ако онзи петнист боклук Горбачов не се беше продал, сега източния блок щеше да е за пример на целия свят. Горбачов съсипа съдбите на милиони източноевропейци.

Ако не е ирония е изключително тъпо. Показателен е стремежът на всички "благоденстващи" източноевропейци да избягат с 300 към прогнилия капитализъм. Още нещо, това което се случи беше естествена последица от умиращата т.нар. икономика на източноевропейците. Не може само да искаш без да произвеждаш, тъй като точно това се правеше и в един момент някой някъде си даде сметка, че ресурсите привършват и си спретна промяната, за да продължи краденето, но под друга форма. Учи, за да не работиш - типично соц. изказване.

Никой не обича комунистическия "рай", дори комунистите! Съветско-болшевишките режими в Източно Европа съсипаха всички страни, през които минаха. За който има очи да го види е страхотен пример и гърците трябваше да го видят, преди да допуснат отново Ципи до властта. Който не гледа - плаща!

нали ти е ясно че източна германия не беше маминото синче на Брежнев.Да се живее там не беше както да се живее у нас-то малко мозък трябва за да не правиш тъпи обобщения.

Ама как лъжете! Така ли лъжете и децата си? Всички знаем, че в Чехия, Полша, Унгария, Източна Германия беше в пъти по-добре, отколкото у нас. Спрете да лъжете.

loyola

Това не е така. В момента натам са се насочили несионерите, защото от години там няма замърсявания, и е тихо и спокойно. То и текста това се споменава - намаляват хората в активна възраст. За пенсионерите просто не се споменава.

Ето я кристалната истина, който иска да гледа...... :-) СоциализЬма в пряк сбльськ с Капиталистическата демокрация...... Двадесет и пет години и хиляди мидиарди евро не са достатьчни за Източна Германия да настигне Западната си половина....... Който има глава на раменете си, да мисли..... :-)

VW с едни емисиие на път да загуби 18 милиарда, абе промит ти е мозъка, че на запад е по-добре и толкова.Където и да са такива като тебе са в соца.Като че ли си броил милиардите по стотинки?

А колко милиона емигрираха малко "по-на изток .."...:))))))))))))))) каде Рашката :)))))))

по онова време беше горбачов, а след него елцин. а темата е за обединението на германия, както и обеднението на германия. това само в случай, че сте объркали темата с тази за водата на марс. солената вода на марс.

само съветските военни, цял град им построиха германците в Русия (по-скоро платиха за такъв) само и само да се разкарат от Германия...

нема да им излезе толкова евтино май-това е германското Умно село, ама нейсе.

Лесно но това са част от причините- има и други ...в България се краде яко от спортните функционери във всички федерации и се гради по малко ,пълно е с лоши мениджъри които гледат да откраднат а специалистите които са добри си търсят работа в чужбина,децата са по малко защото вече не е престижно да си герой на спорта ако станеш изобщо а се набляга на учене или занимания които ще донесат полза тоест търси се по практичния път ,разбира се децата тренират тенис примерно а не щанги и борба ,ясно защо и т.н .т.н но даже и да имаме спорт като Унгария в момента и да взимаме по 5 титли от олимпиада не смятам .че това би променило много ситуацията...а Г-н премиера щи кликата му ще откраднат много евро пари за спорта ,така че ще има зали и на село:)

А бе, човече СССР беше редовно с най-много титли от олимпиади и световни първенства и това не му попречи да фалира, поради несъстоятелността на политическата си система. Какъв спорт, какви пет лева?!

Е, двата милиона руски емигранти в Германия ще компесират загубата.

И те гледат в западната част да ходят, the West is the Best :)))))

Това е твърде лесно обяснение, не става да го кажеш на любознателен младеж.Всъщност ,може да го кажеш ,но само на примитивен такъв.Моят обаче е с претенциите на гражданин на държава-членка на ЕС.Затова не мога да му кажа,че сега държавни пари за спорта няма, след като той добре знае какви пари се въртят в клубния спорт и какви хора "с чисти ръце" боравят по спортните клубове.Щом при победа на бг национален спортист пеят химна на страната , а не например нечий фирмен химн,то следователно държавата е тази , която трябва да финансира спорта.Спортът представя държавата и народа , а не даден строй.Пари има , но по пътя към спортистите , изчезват някъде.Къде отиват ,може би ти знаеш по-добре...Затова не може да се отговори аргументирано на въпроса за спорта ,без да се засегне сегашното "хубаво демократично време".А и преди имаше масов спорт, децата спортуваха, нямаше икономически прегради за това.Спортът е здраве-нация, която спортува боледува по-малко.Естествено, щом повече спортуват ,ще има и повече успехи на високо ниво.Сега , като няма какво да промотираме/като строй/ защо не спортуваме ? Но пък след като не се спортува масово ,няма да има успехи/пък ако ще и да сме в робовладелския строй , който тотално не става да го промотираш/.

Тези два милиона, трябва да са избягали от "мръсните империалисти" в страната на братството, равенството и свободата- Путиландия.

Долу баба описва живота рай на соца ,само едно се чудя,защо Берлинската стена се преминаваше 10000 към 1 в полза на бягащите на Запад и толкова ли са глупави германците ,италианците и всички западняци ,че не емигрираха масово в Нашия соц лагер,при все че имаха свободата да го посетят,харесат и направят,явно нещо май не е така :), то носталгичните по комунизма са една версия близки до мюсулманите които искат да живеят в Париж ама все едно са си в Ирак - та така хем да имат повече придобивки и да не живеят 50 години назад,защото точно това виждаха западняците ,милиционери и все едно се връщат назад във времето,хем да няма стрес и всички нахранени .щастливи и т.н .Не трябва много акъл да се замислищ ,че това го има само в библейския рай описано и пак има условия за да стигнеш до там :):):) иначе му се вика утопия

Ей странно нещо е животът, само 70 години по-късно някакви хора се бият за да се качат на влак който ще ги откара в лагер в Германия, германците бягат от Германия в Германия, победителите във войната и те бягат при победените, въобще какво става с тоя свят?

ми по скоро бягащите от изток на запад не са били много знаещи какво е там, а западняците и днес не знаят какво е било при нас само знам че им увисваха ченета , ако им разкажеш как сме живели като деца, а да и те наричат богаташ и разглезен ако знаят до какви неща си имал достъп

Ами ше бегат! От комунистите винаги тур в устата и празни обещания, когато не те ограбват до голо и не те разоряват.

h 1

dimbi74 ( регистриран ) 29.09.2015 22:20 . Сега , когато загубихме онзи живот разбрахме какво сме имали а капиталистическите изроди ни измамиха с обещания за по-хубав живот. ! pеплика вземи линк +0 гласувай -1 гласувай Иво Иво ( нерегистриран ) 29.09.2015 22:35 . И какво точно сме загубили според теб? ! pеплика вземи линк +1 гласувай -0 гласувай dimbi74 dimbi74 ( регистриран ) 29.09.2015 22:46 . Нормалния си живот, това загубихме. ! pеплика вземи линк + гласувай - гласувай amanotkarmazaglupaci amanotkarmazaglupaci ( регистриран ) 29.09.2015 23:03 . а как го оцени този "нормален" живот с тогавашния си акъл като си бърсал сопола до 1980г. ??? ааа???

да, напуснали са, защото такава бе доктрината на "тройханд", бяха ограбени напълно годни предприятия, унищожиха се работни места и хората тръгнаха да търсят работа при западните си роднини. най-голямата загуба обаче бе, че меркел - комсомолката в отдел агитпроп измести кол с интрига и се нанесе като мазно петно на канцлерския стол на обединена, не, а на унищожена германия. така стана и с българия.

не знам, може и да е било тъпо в много отношения, обаче се смеехме и пеехме по всякакви купони, сбирки, ходехме по курсове и учехме, ама се и забавлявахме, познавахме се всички и в блока и никога не пропускахме да кажем добър ден. Никога не ни е минавало през ума, че някой може да направи нещо лошо на децата ни, да влезе в дома ни или да открадне колата ни. С един трабант и една палатка семейството ни обиколи цялата страна, спяхме където заварим и през ум не ни е минавало, че някой може да ни навреди, напротив, хората навсякъде бяха безкрайно дружелюбни и всичко беше свободно. Ха направете го сега да ви видя, освен, че имате банани в изобилие и разни други хубави неща, ама го няма взаимното уважение и добрия тон. В командировка ходехме от Горна Оряховица до София със самолет, със самолет пътувахме и до морето. А морето, ах, морето нямаше нищо, ама нищо общо със сегашните л-----а. Беше световен рай. ПО ДОБРЕ НЕДОВОЛЕН ЧОВЕК, ОТКОЛКОТО ДОВОЛНА СВИНЯ - цитата е от руснак.

А защо бяха затворени границите? Казваше се ЛАГЕР.

А кой затвори границите?!!!

Еми бабе разбирам те - нямали сте стрес освен ако не сте врагове на народа:) ,и сте си живеели в лагера добре,по добре от Румъния ,то и сега някои затворници предпочитата в затвора да ги храни държавата,стреса и напрежението да изкараш насъщния си са основната причина да има по малко вечеринки и смеещи се хора ,но йе се ли замисляш ,че това което си живяла е свършило именно поради това че повечето хора не са правили нищо смислено ,тоест труда им е отивал в строеж на вятърни мелници без да има вятър ,образно казано...иначе разбирам носталгията ти но времето изтече за купона в соц лагера:)

Проблема е, че едното можеше да се оправи без да се пречи на другото, а не да се срине всичко.

Еее, споко, няма проблем, сега всичко ще се балансира, два нови милиона вече пристигнаха, и все млади, красиви, усмихнати, умни и интелигентни.

От заглавието реших, че а забегнали в РСФСР-то. Но, мисля си, то и РСФСР-то намалява с бързи темпове. Чета. Те отишли в загниваща Западна Европа. Ти да видиш.

ок ,нека така да бъде , въпреки ,че ако беше така ,трябваше Дойче веле да ни го съобщи.Но дори да го приемем за истина,то в бившата ГДР едва ли има изоставени и обезлюдени села с улици от кал с по няколко останали живи беззъби обитатели от вида хомо сапиенс.Да живее ЕС, който докара тези нерадостни БГ пейзажи.За съжаление ще се окажат прави Фердинанд и Тодор Живков.Първият е казвал "Зората за България изгрява от изток/тоест Русия/.Според Бай Тошо "Дружбата със СССР е важна колкото въздуха и водата за всяко живо същество".

как така ес ви пречи бе, загубеняци със загубеняците?

Огледай се малко и виж хората ровещи по кофите за боклук и дано разбереш как ни пречи.

симо

Згубеняци такива...А, да народът се оказа такъв ....За разлика от крадците....те са доволни.

тук разни смотаняци ни обясняват за прелестите на баи тошовия комунизъм. ами като толкова ви е харесал, върнете го и си живеите в него

Не само,че беше по-добре, но и Тодор Живков е най-големия български политик от освобождението от турско робство до сега.

Вместо да хулиш комунизма ей тъй/по принцип/, я ми кажи защо преди 1989 г.нямаше населено място без транспорт,защо имаше образование,здравеопазване ,спорт, икономика и нямаше такъв песимизъм в обществото.ОК, хората били заблудени за "светлото бъдеще", но все пак и най-лошата идея е по добра от липсата на каквато и да е идея/както е сега/.През социализма по улиците нямаше такива гаврошовци , каквито има сега.Това ли е по-добрия живот ?Ниските заплати били добри за бизнеса.Майната му на бизнеса, той да не е извън обществото, а и като не даваш възможност на хората да потребяват стоки и услуги,блокираш бизнеса,кой ще ти купува стоките и услугите и ще подпомага така икономиката ?Мислете повечко с главите ...

Защото гледаш едностранчиво - строя фалира именно защото изоставаше технологично от света извън завесата или развитите индустриални страни,всичко изкуствено и всеки балон гръмва рано или късно,както и високия стандарт на Гърция подържан със заеми както и всеки собственик на фирма харчещповече отколкото изкарва и трупащ кредити ,така и комунизма си отиде,разбира се разбирам защо много хора търсят тази сигурност но тя е временна и илюзорна и имаше цена ,а цената беше свободата да можеш,да правиш каквото си пожелаеш или поне да мечтаеш,мечтите ти бяха отнети защото се казваше какво може и какво не може...аз го виждам като преживяване и изгубен живот ,други които са гладни сега повече го смятат за по добра алтернатива,всичко е въпрос на гледна точка

А защо бяха затворени границите? Казваше се ЛАГЕР.

Няма измислен строй който да печелят всички - в комунизма печелеха тези с партийни книжки,ченгетата,членовете на БКП и обикновенните лентяи,въпреки че се търсеше 100 процентова заетост хората работеха без да се напъват и колко да мине времето,естествено без там където можеше да се пооткрадне от държавната собственост ,имаше равенство на един нисък стандарт - разбира се зависи от гледната точка но излизаш ли извън завесата при курса към долара и марката имаше така по 200 марки на месец заплата,разбира се беше осигурено за разлика от Румъния и СССР наличие на хранителни продукти ,разбира се по 50 артикула в магазина ,не 5000 ...сега оцеляват най добрите и въпреки обстоятелствата,самия факт че сте недоволни показва ,че не сте от най добрите и кадърните и си чакате хранилката...нищо че за свое успокоение си мислите че не успявате защото не сте крадци,мутри ,фараони и тн.Замислете се малко не съм ли прав

Това, че оцеляват най-добрите е според дефиницията за най-добър. Реално, дори в изложения от тебе закон на джунглата, това не се случва. По-правилно е да се каже, че сега оцеляват някои, по-друго време други. Т.е. между двата строя, аз и ти ще се съгласим, че са оцелявали... Въпрос. Защо са ни болници? Нека да оставим, всеки да оцелява като най-добър...

а пък ние мислехме, че са побегнали от западна германия на изток. нали мнoго кофти при демокрацията...

Много кофти на Запад и при Демокрацията!

У нас, пък, 2 милиона млади хора трайно са се преселили в чужбина и един милион стари, отдали живота си за страната, са убити безкръвно от небългарски управляващи, олигарси и задкулисни организирани престъпници.

Не бойте се бе господа шваби!Те сирийците ,заедно с вече преселените турци след около 5-10 годин ще бъдат 50% от населението.Гермаците ще си го забият три ката у ауспуха с тази политика.После не се сърдете ако се роди още един болен мозък като Хитлер...

ами, "бате", дали тои е бил болен мозък или сегашните са с по болни не се знае, времето ще го покаже!??;))

Добре, че влязох в този форум и да науча колко хубаво се виеело преди 1989.

Да, все още има хора, които помнят онези хубави години до 89г.

Не се залъгвай брато, имаш спомени от детството, не от другото.

Безсмислени спорове за кое било по добро и какво искали хората- това което е по добро в природата оцелява и очевидно ,че системата комунизъм и ГДР не оцеляха означава колко са били по добри...всичко останало кой ,какво искал са въпрос на гледна точка,разбира се ,че хора над 40-50 години при промяната,пенсионери и по млади но търсещи сигурен и спокоен живот без отговорности предизвикателства харесват стоя които си отиде и в ГДР и още повече тука защото тука прехода не стана както можеше и трябваше и това налива вода в мелницата на недоволните ....но нищо искуствено не вирее на този свят ,няма как някои да работи ,да измисля и използва таланта си и другите да консумират по равно....просто човека с талант спира да се напъва или търси поле на изява там където ще го оценят и няма да го контролират какво говори с кой излиза и т.н

Умно си го написал. Пропуснал си само да навлезеш малко по- надълбоко. Обясни ми след като представяш закона на джунглата, защо няма смъртно наказание. Защо цигани се возят без билет. Защо има дюнерджийници на ъгъла? Между другото това е по-ефективно от продукта сигурност, който цяло министерство уж осигурява...

Тогава казваха - ако Хони "гътне стената" трябва Само Последния да не забрави да загаси осветлението. А то какво излезе ? Тъй де - малко германска "аритметика" - Ост берлинските бюргери, станали вече Вест и току го докарали на 2 милиона. Колко години минаха от Шпрингеровия БИЛДинг, там на Ъгъла на Стената и тази "статистика - контатация" ми си струва доста комична. То и Германеца взе да емигрира и то даже в "близка" Австралия... Времена и нрави всякакви..

два милиона били напуснали... Нищо - ще пристигнат скоро 4 милиона ... от Бл.изток и африка

по-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня. явно е, че свинете са повече.

Тръгнали да си търсят стария живот от ГДР, но няма никога да го намерят

Егати глупавата констатация. България дето е на 3000 км от Германия я напуснаха 2 млн., че острилките дето им е на един уй запада няма да я напуснат.

А бе, момче! Кога при социализма е имало опашки за хляб? За друго може и да е имало,ама за хляб-или си глупак или си лъжец!Хляб имаше за три Българии да изхраниш!Виждал съм от хлебозавода в Горубляне как по десетина газки с бракуван хляб ежедневно да изкарват.Хората прасетата и кокошките си хранеха с хляб.Баща ми/БДП!/казваше:"Това разхищение е или на война или на глад"! Опашки имаше преди либерализирането на цените, но това е след 89 година.Тогава много хора направиха пари-от големите политици,през цялата верига надоле,чак до обикновения продавач!

jingiby

Аз лично чаках всеки ден на опашка за хляб!

КОГА И КЪДЕ?

Имаше и опашки за портокали, книги, тоалетна хартия, електроника (polska) и за каквото се сетиш още.

Паисий

да, но за хляб нямаше! За сирене, кашкавал и салами - също нямаше. За домати, красавици и моркови - също. А какви нектари имаше... ИСТИНСКИ. сегашните натурални сокове са отрова пред тях!

За хляб опашки не си спомням, но си спомням за портокали, книги (Шогун, Форсайтови и мн. др.), техника. Най-неприятни бяха опашките за апартаменти и коли, повече от 15 години се чакаше. No thanks.

Вярно е за хляб нямаше, но то и нищо друго почти нямаше де

Имаше си всичко, хората имаха тогава стандарт на живот , който и на запад го нямат.

Абе, бай Гошо, ти къде си живял, бре? Опашки за хляб по времето на т.нар. социализъм имаше ВСЕКИДНЕВНО! И при това не бяха малки. И в града, в който живеех, и в селата, откъдето бяха родителите ми. Навсякъде имаше ГОЛЕМИ опашки за хляб и за какво ли още не. Единствено вярно е, че хлябът в селата беше страхотен на вкус, а сега на става за нищо. Говоря за годините на съзнателния ми живот - след 1970-та г. И колкото повече напредваше времето, толкова по-зле ставаше. А ти си и ЛЪЖЕЦ, и ГЛУПАК, щом твърдиш обратното!

Конрад Аденауер беше на върха повече от половин век. През 1949 г. стана първият федерален канцлер на Западна Германия. През 2003 г. германците от обединените две Германии го избраха за най-великия германец на всички времена. През 1952 г. той издейства прекратяване на окупационния статут на Германия. Днес с канцлерката Меркел начело Германия де факто е окупирана страна, щом САЩ искат да дислоцират атомно оръжие на германска територия. В ХДС/ХСС първата буква значи християнство, но днес, след дехристиянизирането на Магреба, Европа се дехристиянизира, ХДС/ХСС не са християнски. Ангела Меркел прилича на фюрера по това, че той не обичаше християнството. Но Хитлер преодоля рекордна за всички времена инфлация, даде хляб и работа на немците, аутобани и народния автомобил "Фолксваген", а Меркел отвори вратите на Европа за исляма - религия завоевател, "Фолксваген" загуби една трета от капитализацията си. Хитлер - лебенсраум, експлозия, Меркел - имплозия.

много точно!

4 милиона напуснаха България след падането на социализма. бихме германия и по този параграф

Има някакви не много огласявани и не много коментирани статистики, че около 50 % германци от изток и от запад си искат Берлинската стена. Има и нещо като вицове, че изт. Германия се превръща в гробището на обединена Германия, предвид масовото пенсионно население там. Там изсипаха някакви пари за пътища и излъскане на централните сгради, но им взеха всичките кадърни млади хора, производства и надежда за бъдещо развитие. Пиесата се повтаря в момента и в България.

Глупости на търкалета, тези които искаха стената измряха. Напоследък се наблюдава обратната тенденция, млади специалисти отиват в изт. провинции, защото са добре заплатени и живота е по-евтин, поне до известно време ще е. Не са ти ясни много работи бабо.

Германците си решиха проблемите след обединението. Но сега правят нещо, което ще им създаде големи неприятности, както и на цяла Европа. Като заселят пришълци в Източна Германия, германците ще мигрират в Западна Германия. Лошото е, че и нас ни карат да заселваме тези безконтролно размножаващи се паразити в страната си. ЕС няма политика за защита на гражданите си, а и насочва африканските и арабски орди към България. Ако не се осъдят продажните предатели управляващи страната, България и българите загиваме.

чистичек, нова гара , нова сграда на университет. Не мирише на въглища и стени стават бели. Никакви предишни предприятия не работят.

Старите ги разрушиха и направиха нови на тяхно място. Затова не пушат и стените са бели. За Лойна стейшън чувал ли си. А около гарата на Лайпциг не е чисто, има счупени бутилки, боклуци, нацита и ченгета.

Това е добре, щом има нацита и ченгета, няма да има шариатска полиция и "бежанци"

Аз се чудех ,къде ще заселят "новите германци " и ето къде са решили ...там ,където наистина може да стане пожар ,защото източно германците не са с такива промити мозъци ,както на Запад ! "Около 3,3 милиона източногерманци са се преселили в Западна Германия между 1991 и 2013 г., докато в обратна посока са се придвижили 2,1 милиона души." ....Тези 2.1 мил дошли от "Запад " ..да не би да са дошли от някъде другаде ???? След обединението икономиката на ГДР ,както и нашите бяха просто съзнателно унищожени за да не бъдат конкуренти на Западните компании ,които бързо заеха това пространство и увеличиха печалбите си ...но стана така ,че с увеличаване на печалбите бяха им увеличени и данъците и се появи един нов данък "солидарност" за да бъдат издържани безработните в Източна Германия....Сега виждаме резултата от цялата тази безумна политика в И. Германия ,с финансовата кризата в Гърция и следващите ..,с бежанците и още ,колко ли други кризи ще има в бъдеще..

Я кажи си бате кои източни икономики бяха конкурентни на западните? Та един телевизор не можехме да направим, а забравих, върховните постижения на техниката като Трабант, Вартбург и Запорожец. И одеколона Тройной, който го пиеха вместо да се мажат с него. Аре беги.

Танковете бяха конкурентни...и самолетите! Малко ли е!? Само за гъза си мислите!!! Живеехме в чуден свят,без цигани,без бандити,без ГМО продукти! И стоките ни НЕ БЯХА кой знае колко по-назад от западните! Е сега нали е демокрация? ЗАЩО ДЕЦАТА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА БЯГАТ?? Ама не ви изнася да признаете,че под маската на проклетата чумокрация изгубихме всичко...

да пиеш! И повече да общуваш с знаещи хора. След обединението на две Германии в ГДР всички предприятия купени за по една марка и са спрени! Това обяснява всичко както и чист въздух в съвременната Източна Германия.

е че тогава немаше ТРОЛОВЕ, а телевизори и сега не правиш нали, всъщност нищо не ппаиш май

Аз не оправдавам грешките на комунизма ,който беше затворен пазар без конкуренция и стимули за развитие ,но нас ни съсипа точно това мислене..."ние нищо не можем да правим , не са ни нужни заводи и фабрики , нищо не ни трябва защото можем да работим където си искаме и тн.. " и сега наистина нямаме нищо ,нищо не можем да правим и ходим да работим където си искаме -като роби разбира се !?

в други икономически показатели ги трошахме западняците. Например по качествени храни. Просто сега виждаш ли хранителното инжинерия на Запада? Е те тва още го преживяват западняците. Имаше един френски филм " Крилце или кълка" гледай го то е комедия. Например АТЗ Стара Загора произвеждаше такива количества азотни торове че бяхме стигнали в Аржентина. Целия Балкански полуостров бе наш. Български морски флот беше една от най-големите флотилии в света. Нищо не разрибаш нищо и нищо незнаеш цървул си ти и такъв ще си останеш. Човека прави точен анализ. А телевизорите си ги дръж те са за глупаци да гледат манипулациите на ТВ програмите.

А след Третата Национална Катастрофа (влизането на ГЕРБ в Политиката) България загуби за по-малко от десетилетие 2 милиона население, а етническият баланс доби катастрофално измерение. 2мил. от нас. на Б-я са 25% от общото население, 2мил. от нас. на ГДР са 5%.

Третата национална катастрофа бе по времето на БСП, всъщност всички катастрофа са с БСП, през 1996/1997 когато долара комунистите прибраха спестяванията на народа. А по времето на ГЕРБ задръствате границите, имате по 5 апартамента, а бабичките имат хилядарки за телефонни измамници.

това е част от катастрофата. катастрофата започна през 1984 година с появата на Горбачов. А през 1989г. предателите от БКП на които в момента децата и внуците са в ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС и т.н. довършват България. ГЕРБ ще са истинските заличители те ще са последните.

Някой завъртя машината за дезинформация с пълни обороти Понеже журналята ни са неспособни и не могат да се справят с поставените задачи фабрикуват подобни тъпи материали Не им се сърдим! толкова могат!

Това е картинката днес. Прехвалената демокрация е умряла работа. Произвежда хрантутляци. Молят се на омразните диктатури да им пратят свежи работници. Иначе само с демокрация не се живее. Оглозгаха до кости първо източногерманците, после и източна Европа. Сега там се връщат бившите работници вече станали пенсионери. Ама машината за производство на работна сила в Украйна нещо забуксува. Сега вече по-далечни страни като Сирия, Ирак и пр. са единствената надежда на умрелите демократични държави.

Бабе, та източните германци беха голи кат пушки ма. Как така ги оглозгаха западните, кат немаа ко да ручат?

Дедо не лъжи! Ако сме нямали нищо що щат тука? А? Де са ни банките, заводите за азотни торове, за изкуствени влакна?Къде е БГА Балкан?

Федерална Информационна Служба Отдел за Контрол II/QP Само за Министъра Заглавие: Таен държавен договор от 21.05.1949 г. Тема: Изгубването на Копие 4 Уважаеми господин Министър, Копие 4 от тайния държавен договор между военните союзници и преходното правителство на Западна Германия от 21.05.1949г. окончателно изчезна.На кого да вярвам?

Може и да не ви се вярва, но след обединението огромна част от хората в източна Германия го считаха за грешка и си искаха ГДР-то. Западняците ги гледаха като втора ръка хора и си имаше дискримация. Създаде проблеми с безработица и подобни. Живота им стана по-тежък, но нещата се нормализираха. Все пак от където и да го погледнеш, бе правилно обединението. Но бившата комунистическа партия дори си бе разширила влианието и има 7 места в Европейският Парламент. За примера ГЕРБ има 6. Сега сигурно ще спечелят разни националисти. А там си има такива възхищаващи се на Хитлер. Един от парламента не искаше да отговори на въпроса какво мисли за Хитлер, защото щял да попадне под ударете на закона. Както каза, няма свобода на словото. ;)

ХА ХА ХА Смешник Альоу, даже Горби се изнесе на запад да не говорим за наследниците на Сталин, Ленин, Будьони, Брежнев, самият Путин и тн

Само си виж профила бе ДПС_ки ТРОЛ -2+60 .Аман от еничари и продажници СРАМ!!!

Не той е Плевенлийски Уйчо

Ако имаше допитване дали бе правилно обединението една година след това, сигурно 50+% щяха да кажат, че е грешка. Все пак за тях това бе шок, както бе за нас преминаването през прехода. Макар и да наляха пари от запада там, шока си бе реален. Те не бяха подготвени като нас и трябваше да се преустроят към ситуацията. Не знам от къде си вадиш данните.

смешник си ти, това което казва човека дето апострофираш е АБСОЛЮТНО ВЯРНО! Видях го с очите си, наистина ги дискриминират и считат гдрейците за 2ра ръка хора- ВСЕ ОЩЕ! А гедерейците от своя страна наистина си тъгуват за ГДР, така че не троли излишно, няма да ти сипят повече пумия в копанката от определеното.

И за какво казваш съжаляват? За стената с телените мрежи като концлагер, покрай която разстрелваха децата им, пожелали да отидат оттатък? За двутактовите си леки автомобили? За невъзможността да видят роднините си оттатък стената? Хайде не ставайте смешни.

кажете де!Германия собствената си "миграция" не може да озапти, ние чакаме бежанците от Сирия и Либия да спре!

А! Каква стана тя! Хората бягали от Изток на Запад. Е, защо ли !?

Защото "демократични идеолози" като теб промиха мозъците на 2-3 поколения млади хора, които още от училище се програмират със знания на съответните езици да бъдат консуматори и глобалисти. Научават се от малки да се срамуват от миналото на родината си, и че няма нищо лошо в това да се отрекат от род, семейство и приятелства от детинство в името на личния успех и егоизъм.

Защото който не споделяше твоята идеология заминаваше към скравена или белене.

Spirit

И сега какво? Да си посипят немците главата с пепел и да ревнат, че са изчезваща нация ли? Както щяха да направят нашите злощастни хейтъри. Или пък да ревнат като нашите носталгици по соца за времето, когато ГДР била 14 милиона души, пък сега бившата й територия спаднала с два милиона. Не, немците не са такива като нас. Защото за сметка на всичко това, днешна източна Германия, се намира на светлинни години от това, което е била преди 25 години. Същото в известен смисъл може да се каже и за България, но нашият манталитет е по различен и ние сме склонни непрекъснато да се оплакваме и да се окайваме и така да не виждаме и хубавото, което се случва около нас.

Не ги мислете немците. Приеха програма за разселване на бежанците- главно в бившата ГДР.

Нали статията е част точно от пропагандата, която трябваше да "се бори с руската пропаганда"? Разбирай - всичко, което не ни е удобно е гнусна лъжа и само ние казваме истината и само истината ... която ни изнася!

Като навсякъде след комунизма идва дивият капитализъм, населението бяга на Запад: Литва, Латвия,, Естония, Полша, Чехия, България и тн и тн Комунизмът е лагер, бодлива тел, ред за сметка на тоталитарен контрол, празни магазини и режими, които се държаха за сметка на евтин руски нефт и газ

Циганите бягат при цигани много ясно

Бай Ставри

Абе, свръхчовеците защо не се изнесете в Сибир при своите свръхчовеци Ще ви махам с кърпичка и ще плача, обещавам Само не се връщайте

Шило

Дир, наистина днес сте 1 със заглавията. ГДР няма от 1989г., Германия е една. Все едно да кажете- 1 млн от Северна и Централна България напуснаха и се преселиха в София.

Тъкмо щях да напиша почти същия коментар. Четейки заглавието се втрещих!

СПОКО мама Менгеле си покани два пъти повече "бежанци" от Оркски произход :)