В гласуването участваха 140 народни представители, от които 132 бяха "за", двама - "против", а 6 се въздържаха. Депутатите от "БСП лява България" не участваха в гласуването.

Подкрепа дадоха от ГЕРБ, ДПС, Патриотичния фронт, БДЦ и част от Реформаторския блок. Двамата гласували "против" са от ДСБ от РБ. Трима от въздържалите се са също от РБ, другите трима - от "Атака".

В самото решение не е записана сумата, но се очаква тя да е около 1,2 милиарда лева. Финансовата помощ ще дойде от фискалния резерв, където има над 14 млрд. лв.

На НЕК ще бъде предоставена възмездна помощ по Закона за публичните финанси чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Помощта ще се предостави въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от Министерския съвет, и само след положително решение от Европейската комисия - за да се спазят правилата за държавните помощи.

НЕК не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че общо към 19 септември 2016 г. дължимата от НЕК сума по арбитражното решение е в размер на 628 957 596 евро. Дължимата лихва от 20 септември до 31 декември 2016 г. ще бъде в размер на 17 272 536 евро.

„Ако не платим това задължение, рисковете пред енергийната система на страната са изключително високи“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя отбеляза, че плащайки задължението на НЕК  ще се елиминират няколко основни риска - ще се спре трупането на лихви в размер на 324 000 лв. на ден; има риск, ако не изпълним решението, "Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност".

Липсата на сума в приетия законопроект Петкова обясни, че първо НЕК трябва да се споразумее с „Атомстройекспорт“ за реда, последователността и размера на плащанията.

Министърът подчерта, че става въпрос за възмездна финансова помощ - НЕК ще върне парите.

От "БСП лява България" поискаха между първо и второ четене в законопроекта да се заложи възможността за възобновяване на проекта. От ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) смятат, че проектът трябва да остане спрян. Част от РБ подкрепиха законопроекта "със свито сърце". ДПС поиска яснота за стратегията за развитието на ядрената енергетика в България, обобщи нагласите в парламента БТА.

Таско Ерменков от БСП заяви, че единственото решение е да се възобнови проекта "Белене". Със законопроекта от ГЕРБ остойностихте вашата вина за годините, която е 646 млн. евро, заяви депутатът.

Въпросът не е дали да се плати задължението, а кога НЕК ще върне средствата в бюджета, каза Румен Гечев от БСП.

Петър Славов от РБ предложи законопроектът да се нарече "Закон за (поредно) изплащане от българския народ на (поредните) държавни дългове, натрупани от БСП".

Славов припомни, че в 21 век да правим нова атомна централа по руски модел не е в час с времето, в което хората се готвят да летят до Марс дори. По думите му ако ще се развива атомна енергетика, нека си развиваме АЕЦ "Козлодуй".

"Гьолът в „Белене“ не трябва да го говорим, а да го изпълним", каза заместник-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев. Той призова колегите си да спрат политическото говорене и заяви, че решението за отпускане на помощта на НЕК е безалтернативно.

Седем правителства проспаха АЕЦ "Белене" като приоритет за България. 14 споразумения, 8 министри от 7 правителства – трима от тях дори са в залата, са си прехвърляли топката!, заяви Цочев.

"Не ви е стискало, имали сте две години, предостатъчно време да стигнете до договор с руската страна, но не сте го направили“, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обръщайки се към депутатите от „БСП лява България“ .

Радан Кънев от РБ каза, че не може да подкрепи законопроекта, защото няма гаранции, че веднъж платили, ние ще получим владение на платеното. Имаме ли гаранция, че ще имаме разрешение да ползваме това оборудване или да го продаваме на трети страни, попита Кънев.
Според него такава гаранция няма, защото няма договор.

Рамадан Аталай от ДПС обяви, че ще подкрепи законопроекта, но призова колегите си от ГЕРБ ясно от трибуната на Народното събрание да декларират дали ще развиват ядрена енергетика в България.

Валери Симеонов от ПФ заяви, че ако се забави решението за предоставяне на помощ на НЕК, политическата партия, която ще поеме вината за това е БСП.

"Не е редно да влизаме в този спор чии са греховете, кога е направена голямата грешка, когато някой е поръчал реактори за производство на електроенергия, от която България и съседите й нямат никаква нужда, нито към тогавашния, нито към сегашния момент“, посочи той.
Правителството има пари, с които да направи първото плащане, това го декларирам“, каза още съпредседателят на ПГ на ПФ.

Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че проектът "Белене" не е икономически, а политически, за някои пък е въпрос на комисиони. "Защо в България никой досега не е плащал за това, че е задължавал българския данъкоплатец?", попита той.

Без отражение в цените

Заемът за погасяване на дълга за АЕЦ "Белене" няма да се отрази на цената на тока за потребителите, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Това, че НЕК взема заем, за да се разплати за инвестиционни намерения отпреди близо десетилетие, по никакъв начин по нашите правила не може да бъде отразено в цената на електрическата енергия, каза Иван Иванов, цитиран от БНР.

АЕЦ "Белене" - дати и решения >>


АНКЕТА:  Интересува ли ви "сериалът" с АЕЦ "Белене"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Приватизация или държавно участие за АЕЦ "Белене"