Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества.
Резултатите ще бъдат изпратени на прокуратурата.

При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад, уточняват от НАП.

Преди два дни лично премиерът заяви, че вероятно Семерджиев ще си има проблеми с прокуратурата. Бойко Борисов разказа, че го е назначил по искане на бившия министър на икономиката и енергетиката, който бе отстранен през март миналата година.

"Той ме запозна със Семерджиев, аз го сложих като шеф на ДКЕВР. От това, което установихме, не случайно го отстраних и той ще има среща с прокуратурата, съм убеден, защото много неща ще излязат за този човек. Аз съм го назначил, аз съм го уволнил”, каза министър-председателят.


След като още при отстраняването му заяви, че е трябвало отдавна да го "омете", на въпрос дали Семерджиев е най-голямата му кадрова грешка Борисов повтори: "Той върви с Трайков, това трябваше да го направя още преди две години, но, за съжаление… Моята вина винаги си признавам”.

Междувременно TV7 съобщи, като се позова на свое разследване, че само от заплата Семерджиев е успял да спести 240 000 лв., а отделно да се сдобие с вила и мезонет на брега на морето и с луксозен "Лексус". Според информацията на телевизията той е бил в конфликт на интереси, защото като председател на ДКЕВР е действал в полза на частни фирми и свои приятели, на които е дал лиценз за търговия с електроенергия и е получил имотна облага.

Разследването установило, че Семерджиев има имот в затворен комплекс от еднофамилни къщи с басейн във вилната зона на Кошарица, край Несебър. Вилата била купена за 35 000 лв., но според брокери реалната цена е двойно по-висока. Семерджиев купил имота от Анелия и Румен Димитрови, на чийто адрес в София е регистрирана фирмата "Проенерджи трейд" с предмет на дейност търговия с електроенергия. Фирмата получила лиценз за тази дейност от ДКЕВР, а документът бил одобрен от Семерджиев.

Справка в търговския регистър сочи, че собственик на фирмата е Анелия Димитрова. Тя е и кръстница на детето на Семерджиев, твърди съпругът й Румен Димитров. Самият той оглавява друга фирма –  "Общинска застрахователна компания", контролирана от Христо Ковачки през неговите четири Топлофикационни дружества и ТЕЦ-Брикел.

TV7 съобщи още, че в имотната си декларация пред Сметната палата за миналата година Ангел Семерджиев е пропуснал да декларира и мезонет от 168 кв. м в охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. Той го купил през март 2011 г. за сумата от 182 480 лв. или 90 000 евро. Проверка в агенция за недвижими имоти, която продава апартаменти в този комплекс, обаче показала, че цената за такъв мезонет би трябвало да бъде 211 680 евро. Продавач е бил бизнесменът Николай Николов, който е построил комплекса. Той също има бизнес, свързан със зелена енергия.

В същото време и новият шеф на ДКЕВР - Юлиана Иванова, която бе назначена за да открие нередности, извършени от предшественика й, трябваше да се прости с поста само след 4 дни. Борисов поиска оставката й и тя я даде, след като се разбра, че има фирма, която е продавала незаконно онлайн цигари.

Анкета: Кой е виновен за скъпия ток?

Анкета: До какво трябва да доведат протестите?