До разплитането на случая се стигнало, след като на 31 януари в РПУ-Велики Преслав бил получен сигнал от Центъра на спешна помощ, че са постъпили двама младежи на 18 и 21 години, които са ранени с нож.

Пострадалите обаче дали противоречиви обяснения за нараняванията, които получили. По думите им, пътували към Шумен и автомобилът им аварирал по пътя за Велики Преслав. Докато се суетели около колата, към тях се приближили двама непознати и ги помолили да им дадат 5 лева, за да си купят вино. Младежите им казали, че нямат пари, а непознатите ги помолили да ги закарат до село Миланово. При качването в колата единият нанесъл прободна рана във врата на 18-годишния, а на 21-годишния – по лицето.

Оказало се обаче, че всъщност двамата младежи се срещнали с 15-годишен ученик на пътя Шумен – Велики Преслав, за да му продадат газов пистолет. Ученикът платил с банкноти, които се оказали фалшиви и при опит на по-големите да развалят сделката, той ги нападнал с нож. 21-годишният успял да вземе оръжието и го изхвърлил в полето, но след това потърсил заедно с приятеля си лекарска помощ.

Вчера при претърсване на местопрестъплението ножът бил намерен, а 15-годишният нападател бил открит във Велики Преслав. При вида на полицаите в училището, той опитал да се отърве от газовия пистолет, който носел в себе си, като го даде на свой съученик. При последвало претърсване в дома му са открити и иззети компютърна конфигурация, дискове, газов пистолет и патрони за него. Установени са файлове със сканирани изображения на банкноти от 50 лева.

15-годишният е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Действията по разследването продължават.

В средата на януари дванайсетокласник от великотърновското СОУ "Емилиян Станев" бе хванат с пистолет в час по математика. Оръжието изпаднало на пода от якето на 17-годишния младеж, след което той спокойно го прибрал в раницата си. Съучениците му обаче го видели и съобщили на класния ръководител. Тя пък докладвала на директора и взели решение да уведомят полицията.