Министърът на вътрешните работи Валентин Радев на регулярния си месечен брифинг изнесе данни от отчета "Усъвършенстване на модела за управление на МВР", в който е направен анализ на министерството и съдържа идеи за структурна промяна.

Миналия месец правителството обяви, че Министерството на вътрешните работи ще бъде подложено на радикална реформа до края на годината и постави срок до края на март да бъде изготвен функционален анализ на структурите в МВР, в резултат на който да бъдат предложени решения за преформатиране на ведомството.

Според направено проучване сред служители в МВР, на въпрос "Ако зависи от вас, какво бихте променили в структурата, която управлявате?" 53 процента отговарят, че не се налагат структурни промени. Според 45 процента от анкетираните се налагат частични промени, а 2 процента са на мнение, че трябва пълно преструктуриране.

Отчетът ще бъде представен на 5 април пред синдикатите, на Съвета за социално партньорство.

Министърът обясни, че по-голямата обществена поръчка за функционален анализ на МВР ще бъде не само по структури, а много по-подробно.

"Всяка една структура как да бъде разположена в бъдещето", разясни целта на анализа Радев. И допълни, че поръчката трябва да се обяви скоро, а надеждата му е до края на на лятото да се започне работа по изпълнение на препоръките.

За годишния отчет на ГД "Национална полиция" и регистрираните в национален мащаб 91 001 криминални престъпления, а от тях разкрити по малко от половината - 43 296, зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев поясни, че всъщност разкриваемостта е по-голяма.

"За разкрити ние разбираме поне тези, които имат присъда на първа инстанция", каза Арабаджиев и допълни, че от чисто полицейска гледна точка разкритите престъпления са над 70 процента.

По темата за падналата част от оградата по южната ни граница, заради придошли реки, министър Радев каза, че навсякъде, където се случи нещо подобно, съоръжението се възстановява, а на място се изпращат служители на реда, които да пазят сектора.

За срещите си с кметове и кметски наместници в страната министър Радев заяви, че общата оценка за работата на полицията е добра. От срещите е станало ясно, че по места има нужда от повече полицаи, както и промяна в законодателството, уреждащо наказанието за кражби. Отчетено е още, че у престъпниците има чувство за ненаказуемост.

Посочени са били проблеми с ромското население, както и че голям проблем за малките населени места е станало разпространението на наркотици. Друг проблем, който е бил изведен, е незаконният дърводобив.

При срещите е било обсъдено още, че част от глобите за пътни нарушения може да остават у общините, за да поддържат и купуват видеонаблюдение, като министърът допълни, че ще се направят стъпки в тази посока.
Било е дадено и предложение детските надбавки да не се дават на родителите, а да се предоставят за безплатна храна на учениците в училище.