Сигналът за пожара е постъпил около 15 ч. Запалила се е около 100 декара борова гора. Огънят се движи застрашително и към близкото село Хасовица, съобщиха БНР и Дарик радио.

Община Смолян е обявила бедствено положение. Огнищата са няколко, като едно от тях е само на няколкостотин метра от крайните къщи.

Вижте снимки>>>

"Още не е ясна причината откъде е тръгнал пожарът, но се предполага, че е след човешка намеса или човешка небрежност. Опасността, която идва от този пожар е, че е съвсем близо до подстанцията, която захранва половината град", обясни заместник-областният управител на Смолян Адриан Петров.

По думите му в района на пожара има и няколко бензиностанции.

Десетки пожарникари в момента са мобилизирани и се борят с пламъците. В гасенето на огъня са включени и два хеликоптера Ми-17 от 24-та авиобаза – Крумово. Полетите се изпълняват след пълен анализ на въздушната и метеорологичната обстановка и релефа на местността, при строго спазване на мерките за безопасност и в тясна координация с Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от пресцентъра на МО.

Зареждането на вертолетите с вода се извършва от микроязовир до с. Езерово.

Според Симеон Цървуланов - директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението"-Смолян на този етап няма опасност за жителите на Хасовица.

Прави се всичко необходимо да се локализира огъня и да не се стигне до по-сериозни последствия. Пожарът е огромен", каза Цървуланов.

Огнеборците са затруднени, тъй като пожарът е в силно пресечена местност и до него се стига трудно.

Димът от огъня се разстила почти над целия град, като се забелязва дори и от съседните села.