Разследването е по текста от Наказателния кодекс, с който се криминализират проявите на жестокост към животни. Кучето е оцеляло след нападението и е транспортирано за операция.

Около 19.30 часа в четвъртък 39-годишният Милен К. от Девин се е оплакал в Районното управление на полицията, че 45-годишният Гълъб М. е посякъл с брадва кучето му - кавказка овчарка, което е било вързано в двора до дома му.

При разследването обаче било установено, че кучето се е отвързало от веригата си и е подгонило 16-годишно момче по улицата. Докато бягало момчето паднало и се ударило по лицето и крайниците. Ученикът не е бил ухапан от овчарката.

След като разбрал за случилото се, бащата взел брадва, намерил кавказката овчарка и й нанесъл удар по главата. Животното е със счупен череп и ще бъде оперирано.

Срещу бащата се води досъдебно производство. Според Наказателния кодекс, който прояви жестокост към гръбначно животно, като му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 1000 до 5000 лева.