„Когато сравняваме българския подход при даренията към полицията с това как се случва по света, виждаме, че например в англосаксонския свят – в САЩ и Англия, имаме полицейски фондации. У нас имаме директното даряване към полицейски структури, при това от местни фирми и лица към местните полицейски структури, което носи риска от директна, конкретна корист", коментира Безлов пред "Фокус".

Той обясни, че при фондацията се избягват именно интересът, тоест ръководството на регионалните структури не може директно да се съобразяват с дарителите. По думите му опосредстващият механизъм осигурява гаранции срещу личната и групова корист.

„Ако разгледаме картата на САЩ, ще видим, че има полицейски фондации в почти всеки голям град, в почти всеки щат. Има имена, марки като Нюйоркска полицейска фондация или пък такава в Лос Анжелис, има дори полицейска фондация на известен плаж във Флорида. В Англия пък има полицейски фондации, фокусирани по-скоро към определени теми – примерно образование, помощ на деца на загинали полицаи и т.н.”, разясни още Безлов.

Според него е разумна възможността международните организации да останат като дарители, защото ако се откаже този тип финансиране, всъщност МВР ще се откаже от много европейски проекти.
„Защото това европейско финансиране, което идва например по линия на Европейския съюз, се дава точно по този начин – под формата на грантове за определени дейности на МВР”, допълни експертът.

В понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов подписа заповед, с която от 1 септември спира всички частни дарения, разрешени ще бъдат само такива от общински и държавни структури, както и от еврофондове.

„Забранихме даренията от физически и юридически лица, въпреки че направихме проверка и няма дарение от нито едно криминално проявено лице. Има община, която казва: „Искаме да дадем сграда на МВР, защото искаме пожарникарите да работят по-добре”. Все пак трябва да мислим и за работните места на служителите”, коментира тази сутрин той пред БНТ.

Цветанов отново изтъкна, че тази година са получени дарения за 3,5 млн. лева в натура, които са консумативи за изпълнение на преките задължения на полицаите. Паричните помощи били само 250 000 лева.
След избухването на скандала обаче, той първоначално заяви, че не вижда никакъв проблем с даренията и ги забрани едва след като премиерът Бойко Борисов нареди това заради критиките от ЕК.