Според официалната информация тази сутрин четиримата, придружени от децата си, са прекосили либийско-алжирската граница и се намират на алжирска територия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Алжир все още не е признала Преходния национален съвет на опозицията (ПНС).

Либийските бунтовници обаче поискаха алжирските власти да върнат членовете на семейството на Муамар Кадафи.
"Обещахме справедлив съд за всички тези престъпници и следователно смятаме това за акт на агресия. Предупреждаваме никой да не подслонява Кадафи и неговите синове. Ние ще ги преследваме навсякъде и ще ги арестуваме", заяви пред Ройтерс говорителят на ПНС Махмуд Шаман.

За Ханибал Кадафи се знае, че е работел за компания, специализирана в износа на петрол. През 2008 г. той бе арестуван в хотел в Женева по обвинения, че е нападнал двама от антуража си, но по-късно бе пуснат под гаранция. Този инцидент охлади за дълго дипломатическите отношения между Либия и Швейцария.
Брат му Мохамед пък беше председател на Либийския олимпийски комитет. За него бунтовниците твърдяха, че е бил сред синовете на Кадафи, задържани при щурма на Триполи преди осем дни.

Дъщерята Айша е в напреднала бременност и трябва да роди до края на септември. Бременността на 35-годишната Айша протича тежко, тя страда от депресия и я преживяла нервен срив, предаде БГНЕС.

В комюникето на алжирското министерство не се споменава нищо за самия Кадафи. Няма информация и за сина му Сейф ал Ислам, за когото също има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд (МНС).
Либийският лидер и синовете му Сейф ал Ислам и Саади се намират в град Бани Уалид, южно от Триполи, съобщи обаче достоверен либийски дипломатически източник, цитиран от италианската агенция АНСА и "Фокус".

По-рано прокурорът на МНС съда Луис Морено-Окампо заяви днес за Ройтерс, че може да издаде заповед за арест на още един от синовете на Муамар Кадафи - Хамис. Поводът е вчерашното съобщение на "Хюман райтс уоч", че членове на  Бригадата на Хамис - елитно подразделение, което е командвал, са извършили масови екзекуции на арестувани либийци, чиито тела бяха открити в склад в Триполи.
Бунтовниците обаче съобщиха, че Хамис е бил тежко ранен в престрелка, по-късно починал в болница и бил погребан наблизо. Засега няма потвърждение на тази информация.

Междувременно 46 чуждестранни бизнесмени, журналисти, лекари и холандска менекенка пристигнаха в Малта, след като избягаха от либийската столица Триполи с нает кораб, предаде Асошиейтед прес. Евакуираните стигнаха във Валета след 35-часово плаване в бурно море. Сред тях са и четиримата италиански журналисти, отвлечени миналата седмица от силите на Кадафи и освободени ден по-късно.

Евакуираните (от 22 страни, включително САЩ, Великобритания и Русия) казаха, че ситуацията в Триполи е по-безопасна, след като бунтовниците установили контрол, но несигурна поради намаляващите доставки на храни, горива и лекарства. Пътуването от Триполи до Малта било трудно заради силните ветрове и бурно море.
 
Сред пасажерите е и холандката Талита ван Зон, бивш модел на списание "Плейбой", която според британския вестник "Сънди телеграф" е бивша приятелка на един от синовете на Кадафи - Мутасим. В интервю за вестника младата жена разказва, че била отвлечена от бунтовници, които я заплашили, че ще я изгорят жива. Тя успяла да избяга, като скочила от балкона на хотела си и си счупила ръката. Зон отказа да говори пред журналисти при пристигането си в Малта.

В същото време Европейският съюз откри бюро за хуманитарна помощ в либийската столица, за да улесни и ускори подкрепата за местното население. Цивилното население на Триполи спешно се нуждае от вода, храна и лекарства, заяви в комюнике еврокомисарката по хуманитарна помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Тя уточни, че ЕС вече е размразил за спешни хуманитарни операции в района на Триполи 10 милиона евро от 70-те милиона, отпуснати от съюза в рамките на либийската криза.

Множество либийци се наредиха днес на опашки да теглят пари, след като три банки в Триполи отвориха врати в навечерието на мюсюлманския празник Ейд ал Фитър, предаде ДПА. ПНС е помолил да бъдат отпуснати на нуждаещите се по 250 динара (около 210 долара) кредит, за да могат да посрещнат празника. Съветът е призовал и Арабската лига да съдейства за размразяването на либийските авоари в чуждестранни банки.