Експлозии на коли, улични стрелби и поръчкови убийства - през 90-те години Москва бе разтърсена от битки между престъпни групи, пише Андрей Григориев от РИА Новости за тези времена в Москва.

В преследването на големи пари и красив живот, банди от цяла Русия се втурнаха в Москва. Местните банди, които бяха отдавна разделили града помежду си, ги посрещнаха очаквано враждебно. В борбата за влияние в града бандите използваха целия военен арсенал и не пощадиха нито съперници, нито случайни свидетели.

Ореховската престъпна организирана група 


Една от най-големите руски банди работи в югозападната част на столицата от средата на 80-те години на миналия век. Тя се оглавява от шофьора на трактор от село Нижни Новгород Сергей Тимофеев, известен повече като Силвестър. Гръбнакът на бандата е образуван от жители на орехово-борисовския квартал, предимно спортисти. Те започват с грабежи срещу шофьорите на камиони. След това започват да "покриват" бизнесмени, бомбардировачи, крадци на автомобили и на апартаменти. Не са пренебрегнати убийствата.

До началото на 90-те години бандата наброява няколкостотин души. Силвестър решава да легализира приходите от престъпна дейност, като инвестира пари в банковия сектор, търговията с автомобили и търговията с бижута. Той е смятан за един от най-влиятелните мафиоти, не само в Москва, но и в цяла Русия. Това обаче не трае дълго - през 1994 г. 39-годишният Тимофеев е взривен в мерцедеса си на „Тверская". След смъртта му групата е разтърсена от вътрешни войни и част от бандитите се преместват в Испания. В началото на 2000-та силите по сигурността най-накрая побеждават бандата и арестуват основните й лидери. По-голямата част от тях получават доживотни присъди.

Бауманската

Бауманската организираната престъпна групировка (ОПГ) в края на 80-те години контролира целия център на Москва. Тя се занимават с рекет. Неин лидер е Владислав Ванер, наречен Бабон. Престъпниците били много жестоки и дори в гангстерската среда те били смятани за престъпници без предел. Нарочените бизнесмени често били завеждани в гората и погребвани живи. До средата на 90-те години в бандата се сменили няколко лидери. Всички те загиват от конкуренти. Междувременно групировката продължава да "покрива" бизнеса, да извършва поръчкови убийства и да се занимава с трафик на наркотици. В началото на 2000-та година, силите на реда арестуват основните участници, включително и тези, които успяват да пресекат границата. Всички са осъдени и вкарани в затвор.

Измайловската

Групата се формира от млади бандити, които оперират в източната част на Москва през 80-те години. Интересно е, че включва не само спортисти, но и така наречените "сини" - престъпници със солиден криминален стаж. Организираната престъпна група е специализирана в рекет, трафик на наркотици, грабежи, поръчкови грабежи и показни убийства. Често влизат в престрелки със силите на реда при засади, но бандитите почти винаги успяват да избягат. С течение на времето тяхното влияние се разпространява и в други региони, включително Сибир и Далечния изток. Натрупаният капитал на бандата се изпира в хазартният бизнес, а след това се инвестира в недвижими имоти в чужбина.



В края на 90-те години много от лидерите на групировката се местят в Европа - далеч от постоянни раздори. Смята се, че от чужбина те все още контролират и развиват бизнеса си в югоизточната част на столицата.

Коптевската

Влиятелната московска групировка Коптевская в началото на 90-те години "държи" цялата северна част на Москва. Тя е създадена от братята Александър и Василий Наумов - спортисти в борба свободен стил, които след края на спортната си кариера се заемат с рекет. Привличат в бандата бивши спортисти по бойни изкуства. Официално братята Наумови ръководят няколко търговски фирми, но  заработват още "приходи" с изнудване, кражба, убийства по договори и трафик на наркотици.

Всички дела на бандитите се водят само на тяхна територия, не влизат в чужди територии. Това обаче не ги спасява от криминалните войни с конкурентни групировки. През 1995 г. е убит Александър, две години по-късно - Василий.
Последната престрелка става в близост до полицейското управление на ул. "Петровка". След смъртта на лидерите си бандата губи власт, но продължава да извършва криминални дейности. Скоро няколко от членовете й заминават за Европа, а останалите са убити или вкарани в затвора.

Шчолковата

Една от най-големите групировки, опериращи в Москва в началото на 90-те години на миналия век, се установява в подмосковския район Шчолково. За неин лидер се счита  Александър Матусов по прякор Басмач (означава лидер на въоръжена съпротива срещу болшевиките и съветската власт в Средна Азия до 1932 г. ).

Бандитите налагат данък на почти всички местни търговци, а тези, които отказват да платят, са брутално убити. През годините апетитите им нарастват и привличат вниманието на  други престъпни групи към тях. Към "щелковци" започват да се обръщат за елиминиране на конкуренти. Те се превръщат в отряд за разстрели, получавайки "поръчки" в различни части на страната. Смята се, че след десет години убийците на бригадата са убили около 60 души.

Поражението на групата започна едва през 2006 г., когато един бизнесмен от Москва се обръща към полицията. Той разказва, че бандитите го рекетират с   голяма сума пари. Благодарение на свидетелските му показания силите за борба с организираната престъпност успяват да ликвидират бандата.

През 2014 г. Александър Матусов беше задържан в Тайланд по искане на руските власти. Три години по-късно обаче Московският съд го пусна свобода заради нарушения, извършени по време на разследването.