Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Ученикът е издържал приемния изпит в условията на голяма конкуренция и е приет в колежа, но сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, е непосилна за неговото семейство.

Правителството реши да осигури необходимите 4350 британски лири, с които да бъде обезпечена първата вноска за настаняването на Марсело Илиев в общежитие.

Сумата е за сметка на средствата, постъпили по сметката за чужди средства BG43 BNBG 96613300148402, открита в БНБ.

Историята на Марсело


Марсело Илиев живее в ромския квартал "Огоста" в Монтана в скромна къща. Учи в гимназията по архитектура и строителство и завършва осми клас както обикновено с отличен.

За момчето образованието е цел. Изпитва безусловен респект към науката. Отнася се отговорно към всичките предмети, макар все пак да си има и любими.

Това е най-вече математиката, обичам да решавам и мога по цял ден да си решавам задачи, но пък обичам и българския език. Смятам, че е важно човек да знае своя майчин език и да го владее добре, разбира се. И също така английския, защото е важно човек да владее няколко езика, за да успее да се справя”, споделя Мерсело.

Той сам намира в интернет как да участва в програмата за обучение на CATS College в Кембридж и подава документите си като на шега.

На 17 май се явява на изпит по математика и английски и няколко седмици по-късно разбира, че е приет за двугодишно обучение в CATS College в Кембридж.

"Искам да постигна нещо и виждам, че нещата вървят по правилния път. Аз се чувствам горд от това, което съм! На 4 юни получих най-невероятната новина в моят живот, че съм приет да уча!", казва Марсело.

В махалата успехът му истинско събитие.

"Сигурна съм, още от много малък за него съм сигурна, че той ще успее да постигне нещо в този живот, което аз не можах", споделя майка му.

Историята на момчето трогна мнозина, които се включиха в кампания за събиране на средства за обучението на момчето. Сумата за цялото двугодишно обучение е 34 993 паунда.