Кабинетът помага на Марсело от Монтана да учи в Кеймбридж

Правителството ще отпусне средства, с които да подпомогне обучението на 15-годишния Марсело Илиев от град Монтана в CATS College Cambridge.

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът помага на Марсело от Монтана да учи в Кеймбридж | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И какво от това, че това момче е прието да учи в Кеймбридж? Не ме интересува. Ако иска да отиде да учи и на Марс, той пак ще си остане ром. Не мога да разбера защо пишат за него? Сигурно защото е от ромски произход. Все едно те са единственият етнос в тази държава, няма други. Има и български деца, които са приети да учат в чужбина, но за тях нищо не пишат. Не стига, че ромите ги има навсякъде в България, ами на всичкото отгоре само за тях ще слушам. Писна ми все те да са навсякъде, все за тях да пишат, все за тях да говорят, все за тях да слушам, писна ми просто от тяхното име. Повече не искам да слушам нищо за тях-нито лошо, нито пък хубаво. За мен те не съществуват.

безусловно подкрепям финансова подкрепа за талантливи деца без разлика проижода - но за всички, не само за талантливи циганета. единственото нечто което ми се зловиди е хе етническя му проижод бива натрапен в статята, когато по сачтото време много балгарчета и русначета, много англишанчета и германчета нямат кои да им плачта таксите за университет. аз продадох апартамент и очте чте продавам и печеля и няма да спра детето си от цамбридге, но зачто аз правя това като отговорен рдител за детето си, а циганите не? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не ни трябва втори учен циганин, достатъчно видяхме при Костов, опропасти държавата и 300 години напред ще покриваме щетите, а пропуснатите ползи са си отишли безвъзвратно. Затова циганин ли си - директно в "Титан ЕООД" на контейнерите.

lu4ka

"... да бъде обезпечена първата вноска..."Я сега да напишете колко минимално 14 000 струва една учебна година, плюс 7000 за стая, плюс 5000 за храна, без дрехи и екстри. А сега теглете чертата, умножете по 4 и ще е ясна сумата за образованието там. Та с тея пари какво точно ще му подпрете???

Образованието там се дели на основно,гимназиално,колеж,университет. За да сме точни момчето отива в подготвително учреждение,което на обикновен език се нарича гимназия,но на елитарен 2 подготвителни години за кандидатсване в колеж,което естествено струва много повече пари отколкото гимназия в Англия или България. В България математическите гимназии в София и Казанлък дават същата и дори по добра подготовка по математика,български и английски,затова и една част от випускниците им са приемани без така наречените "изпити с голяма конкуренция",само с интервюта в университети като Йейл,МИТ,Хрвард,Станфорд,Оксфор,Кембридж и т.н. По този начин и без 2-те подготвителни гимназиални скъпоплатени години в Кембридж,много българчета завършили в България безплатно гимназиално образование биват приети в най-елитните университети в света.

да, не хная причината, но идвачтите от булгаря ги слагат в подготвителна година за по-висока степен образование. независимо дали са покрити или не условята - това е положението. за да кандидацтвач ледвачта степен образование, парво минавач подготвителна одина. така се случи и на мен, и на детето ми. пускат те по британската парзалка и ти гледат цирца. ако излезеч с хубави бритабски резултати, тогава те пускат в редовното ..... патихне го и ние.......масово е...в класа на сина ми има филандче, франзузожче, американче...сичките са на сачтата парзалка...а канадците колко реват...уж са бивча колоня....за никож нема изкчючение..... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

lu4ka

Колеж е техникум, а сикст форм - гимназия.

И след като е завършил с отличие гимназия, защо ще учи пак средно - CAT Colege e средно училище, те висше звършат и после ходят сервитьори, каква цел гони , просто да завърши английско средно и да загуби 2 години?

Трябва да има държавни степендии и то достатъчни за да се издържат стотина деца ако издържат изпитите в престижни заведения. Без оглед на произход, доходи или подобни. Просто за най-добрите стотина да има степендии. И да е ясно как се дават степендиите. Това момче ако е умно да ходи, ако е излязло от най-ниското е излязло със собствено усилие и си заслужава подкрепата. Жалко ако не е попаднал на добри учители.

Като чета "излиянията" на някои завистливи, злобни и неграмотни форумни задници - страх ме хваща ... Не за момчето - пожелавам му успех, а за простотията, която нараства пропорционално на тези, които смятат, че не спадат към тази прослойка от тъпанари!

Тъй,тогава не му пожелавай само успех,защото ти е безплатно,а изтегли кредит за Марсело! Аман от лицемери желаещи успех на чужд гръб! Знаеш ли колко арменчета,влахчета,турчета,турлачета,помачета и т.н. са умни и будни с бедни родители,но държавата не им помага никак дори с 1 стотинка! Защо за един да може за 100 да не може,постановленията,разпоредбите и финансовата помощ на Министерския съвет трябва да са еднакви за всички българчета,без значение от етническата им принадлежност!

Колко от тези 100-те - не знам какви си, са приети в Cambridge, бе многознайко?!

Двама вече потвърдиха с червен знак, че са от прослойката!

Селския манталитет характерен с чувството си за елитарност над всички и всичко,говори с силен глас в теб!

Казуса изключение за "финансиране на Марсело от Министерски съвет с 10 хил. лв" дава правото да кандидатстват за финансиране до 10 хил. лв от Мин. съвет на всички "приети в условията на голяма конкуренция" в чуждестранни колежи и университети умни и будни българчета. При отказ на Мин.съвет да удовлетвори молбите им за финансиране,могат да заведат дела за дискриминация на образователна основа срещу Мин. съвет в КЗД или съда в Страсбург.

Къде се подават молбите за финансиране от правителството на приети българи в чуждите университети през 2015? Имам познати на които детето им беше прието да учи медицина в чуждестранен университет в условията на голяма конкуренция и 10 хиляди лева финансиране ще се отрази добре за плащане на таксите първата година на това дете,както и на Марсело.

Да изтичат в чужбина или босът ти да си прави помен с тях на Варадеро/в брюкселски ресторант? Каква е разликата?

Добре е, че има и такива цигани и те безусловно заслужават подкрепа. Лошото е, че са 1 на 10 000 в най-добрия случай. Но дано това момче е пример за много други от неговия етнос да се заемат с учение, защото само това е спасението им.

умряхte от завист !!, не ви ли стига кефа когато им бутнаха колибите и ги оставиха на улицата !! тогава се кефехте . много злоба във ва6ите дребни и бедни дуschi . Циганите от край време са били безделници , нека един прогресира , които има талант за това , не вярвам 4е вси4ки които искат помо6t на собствените си деца , те вси4ки 6те вземат изпитите в кембти4кия колеж !! пожелавам го на вси4ki .

Там където ще учи момчето не е колеж, а гимназия, вземете и прочетете за какво училище става въпрос и ако много искате си вземете едно семейство на което са бутнали къщата, щом толкова ви е наранило това.

Дори една добра постъпка, една добра новина като тази може да бъде силно провокативна. Когато е в неподходящо време, когато не е обяснена добре, когато е във връзка с други обстоятелства, но извън ситуацията. Да, добре за това момче, симпатяга. Но при това напрежение, в което потиснатият българският етнос от години издържа с цената на собственото си изчезване два други етноса (единият не е турският, турците си работят честно хорицата) такива "новини" могат да ни доведат други, вече лоши. Катуница, Орландовци, Гърмен. Колко още сигнала трябва да се дадат на управляващите от София и Брюксел ? Не чуват ли тътена ? Българският народ е великодушен, толерантен и много, много търпелив. Боязлив също. Впрочем и ромите не са лоши, ако не ги подбуждат нарочно. Защо се злоупотребява с търпението на народа, защо го провокират ? Кой има полза от това ? Кой е заинтересован да сблъска два етноса, а сам да остане настрана ? Не мисля, че са турците.

Хубаво е, че са помогнали на някого, щом е талантлив (аз не мога да преценя дали и защо това е така - затова го пиемам на доверие). А за интеграцията на ромите (по-точно циганите) съм съгласен с думите на един от тях - Азиз (заради него използвам думата цигани, щото той роми не признава). Той каза, че интегрирането в обществето е възможно само при желание. Ако (какъвто е обикновения случай) няма желание за интеграция, нито парите нито годините грижи, нито привилегиите, нищо няма да помогне... Прав е Азиз.

Добре де. Разбра се че това момче обичало математика. Какво и е на математическата гимназия в София? Нивото там беше много високо навремето, математика и английски без проблем се изучаваха. Силно подозирам че там ще научи повече от някакъв английски колеж, и то ще учи абс безплатно. Да не са я закрили гимназията? Или в наща гимназия все още има изпит? И вероятно той е истински, за разлика от дистанционния изпит на световно неизвестен английски колеж.

Вие, явно съвсем "не сте в час" със сегашното образование в България ... изпити отдавна няма ... за гимназиите - балът се определя от оценките по математика и български или спец. предмет + резултати от матурите по математика и БЕЛ - в различни пропорции. И изобщо нищо не е безплатно ... всяко дете от друго населено място, само си плаща транспорта или квартирата ... а да не говорим, че повечето от елитните българчета /включително и моето дете/ ходят на частни уроци и преди и след приема в "елитни" гимназии ... така, че успехът на това дете е УНИКАЛЕН!!

То май ти не си в час как се образуват баловете на СМГ и НМПГ.

CATS Colleges отпускат няколко стипендии за български ученици в размер до 30% от таксите за обучение за следните програми: Pre: Programme Preparation for A Levels, A Levels и International Baccalaureate. Стипендиите се предоставят за всички центрове на CATS Colleges в Кеймбридж, Кентърбъри, Лондон и Бостън. Точният размер ще се определя по преценка на специална комисия за отпускане на стипендии. CATS Colleges са част от Cambridge Education Group, една от водещите британски компании за езиково и академично обучение с центрове във Великобритания, САЩ и Холандия. CATS Colleges са едни от най-известните училища за средно образование.

дразнят с тези показни акции вече. На турчетата дадоха за конкурса, предната година за българчетата нищо не се и чу, камо ли пари да им се дадат. Сега за това момче. Моето уважение за постигнатото, но не може държавата на българите да дава пари само и то на определени малцинства, (защото за арменци и евреи не се дава). Освен това за учение, платено от държавата, трябва да се сключва договор да се върне и да работи определен брой години тук. Не сме толкова богати да обучаваме кадри за другите държави и то на такива цени. Отделно колко пари "усвояват" разни цигански НПО-та, колко цигани - "бизнесмени" има, да дадат те. Пък и ние да дадем. Няма лошо, да направи подписка, който иска да му дадем, политиците да му дадат от личните си пари, но не държавата.

Нашата образователна система вече е в батак.Децата по-добре да учат на запад(ако някой не му е само за диплома която може да си купи в България).Тук още преподават феодални старчета взели професорски титли за слугинаж на КГБ и Москва,които нищо не знаят.Та за да имат реализация децата да учат на запад. Браво на момчето. Пожелавам му успех..

Браво на Марчело!

"И я имам такова гардже и мойто е по-убаво" и "Я не сакам на мен да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле" ... така ми звучат по-голямата част от коментарите. ТОВА МЕ ВПЕЧАТЛИ И СИ ПОЗВОЛЯВАМ ДА ГО КОПИРАМ, радвам се, че има и мислещи българи!!! "И аз предпочитам детето ми да учи в добър колеж за сметка на държавата и ми е пределно ясно, че това няма да стане. Обаче си давам и сметка, че шансовете това ромче да помогне на собствения етнос са много по-големи, от колкото аз, или детето ми да го сторим. И не става дума само за финансова помощ. Дано успехът на това дете да амбицира и други роми да го последват. Никой няма да загуби от грамотни и уважителни роми и е добре подобен процес да се насърчава."

си прави реклама с едно ученолюбиво циганче, за да си измие ръцете за бездействието спрямо останалите млади и способни деца в Бг-то. Успех на момчето, дано вниманието на лицемерите не го ощети!

просто много хора се объркаха - това че вече има лесна комуникация, интернет и лесен визов или безвизов режим не значи, че да учиш в хубав университет е лесно. или трябва да си богат, или доста умен, или див късметлия - има ги и такива. но масово за да пребориш конкуренцията става с много труд и умения, или с много пари. който няма ни едно - дет се казва, има работа за секи - не се раждаме с гаранция на тоя свят че трябва да сме завършили хаврвард.

Не е ли по-добре Марсело първо да научи български, а пък после да учи някакви чужди езици ???!!! Щото като го слушах какви ги говори, не останах с впечатление, че владее родния си език ( ако смятаме,че българския му е роден де !!!)

не е.

чета коментари, и губя надежда че тази държавица един ден ще бъде там, където уж всички мечтаем.новината е, че правителството е решило да помогне на един млад човек.вместо всички да се радват, то пак омраза,пак завист, расизъм, национализъм...какво пък може и да му помагат точно защото е циганин, и точно защото е по - различен от останалите цигани.току виж послужил като положителен пример.та нали всички родени в българия, сме български граждани.и нали искаме малцинствата по някакъв начин да се издигнат на нашето ниво.вой на хора, които си мислят, че са по-равни, от останалите равни.няколко хиляди лева, които поне няма да бъдат изхарчени на вятъра, и шанс за едно момче, да се опита да излезе от матрицата.

А аз всъщност съм приятно изненадана от наличието на позитивни реакция към новината. Радвам се, че има хора като вас и много други от този форум, които разбират какви са позитивите от това едно умно ромче да продължи образованието си в добро учебно заведение. Докато има такива коментари, не можете да губите надежда :)

Пред Господ и Закона всички равни. Какво става с надеждата на българските?! Мешерето да му поеме разходите на умното ромче. Защото няма конкурс.Презначение тук ото робство султанът ли е плащал обучението на българските талантливи деца? Плащали са ги "омразните чорбаджии", защото са имали ум в главите и са заделяли от приходите си. Така се създава Златното поколение на Апостолите на Свободата. Защо държавата не помогна на българското дете-пианист да се яви на световен подиум? Как това 12 годишно дете порасна изведнъж и погледна в Животът...

Борисов знае какво да прави преди избори, особено когато се задава голяма тупурдия при купуването на циганските гласове!!!!!! Сигурно има и други не по слаби в ученето деца?

Предпочитам пари да се дават на такива циганчета които да учат ,да работят и да не са в тежест на обществото когато порастнат ,а не за детски на неграмотните дето не могат да си преброят чаветата. Ако има повече като това момче и раждаемостта им ще се ограничи и няма да чакат само на помощи. Пък и няма да искат да живеят като скотове. Парите дадени в образование са най-добре похарчените пари.

Май остава една Атака?!? Много е луд тоя Волен, ама май няма друг избор...

И него в Кейбридж ли да изпратим? Ми може! поне английски ще научи, че е като Бареков точно

и това ако е "престижен университет" - просто най ама най-обикновен колеж.

Това е престъпление ! Сега трябва и на всички останали да се спонсорира обучението в чужбина ! Частните дарители не ме интересуват, но как държавата ще финансира такова скъпо обучение на частно лице, камоли да финансира чужда държава ??? къде го има това, като искат кредит да но това да се дарява за частно обучение на частно лице е ПЪЛЕН АБСУРД !!!!

не разбрах само що държавата трябва да плаща за това чудо - беше при милен цветков - говореше доста зле дори български. знаеше няколко заучени фрази и толкова. не е моцарт или ойлер така че какво общо има държавата - има си фондации, има си стипендии. другите като нас що така правят - аз да не съм по тъп от марселиньо че да трябваше сам да си извоювам стипендията за чужбина? бойко що не даде на мен - и аз уча в престижен университет :Д

Ако те беха поканили в университета Кеймбридж може би и ти ще имаш подкрепата на БГ .

хахах ако са го поканили в Cambridge щяха и пари да му дадат, както дават на медалистите ни от олимпиади и тн умни момчета и момичета. А мен са ме канили от подобни на Cambridge, не се оплаквам от внимание :Д

живея в Америка и моето дете учи в колеж. Таксите са много високи за нас, обикновените хора. Но има много стипендии, които се дават на деца с висок успех, деца спортисти. Сигурно са се подигравали, че не е имал достатъчно висок успех за стипендия, въпреки,че не съм чула там децата да се подиграват особено за пари.

Преди година завърших американски университет. Не съм атлет, но успехът ми беше пълно "А" ( или по български 6). Да, предложиха ми стипендия за висок успех - да покрият $1,500 на семестър, ако съм редовен студент ( всеки един от classовете ми беше по $ 1,300). Предпочетох да работя и работодателят ми да плаща по два classа на семестър, отколкото да вземам за отличния си успех $1,500 и да загубя финансовата помощ на работодателя си. А, това за липсата на подигравки в американските университети е странно. Нека си свалим розовите учила.

Не са много университетите предлагащи пълни стипендии за висок успех. За спортисти - за тях не знам.

Марселиньо,иди в Индия да те хранят.Тук не издържаме да ви издържаме племето.

Как си със здравето Чалната кое е ет.нетолерантно?

Дабър пример за ромите.

Трябва да се прави разлика едно е да са те приели ,да учиш там а друго е зормем да се натискаш и да не те приемат че и дори да си плащаш.

Като редовен и честен данъкоплатец ( с не малки за нашия стандарт суми) ми омръзна държавата да харчи парите ни за всякакви глупости.Това държавата да плаща средното образование на някой в чужбина ( независимо дали циганин или българин) си е чиста проба долен популизъм. Ако действително има някакви свободни пари е редно те да отидат в подкрепа на родната ни образователна система, а не да ги наливаме в чужди такива. Разрухата в родното образование е голяма и с такива обидни актове я правим все по-отчайваща!

...рядко давам положителен коментар на нечий пост, защото в 90%от случаите не си заслужава.Вашият коментар обаче е много "хирургически" точен! Точно така е! Спонсорираме и то на държавно ниво хора, които ще учат в друга държава?!? До там го докарахме. Искам само да попитам - колко от децата на бившите ни и настоящи политици учат у нас??? Знаем отговора- сигурно, 0,1% ! Какъв е изводът - Лош,заразителен пример!всеки сам да се спасява, в България не е престижно и най-лошото и страшното- това, че тук не се инвестира в нашето образование говори, че няма никаква стратегия и бъдеще! Разчита се, че видите ли...."те ще се върнат". Ами ако не се върнат - което е 90% сигурно??? Това е горчивата истина.Стигнахме до там,да се радваме на наши деца, които учат и работят в далечни страни, там жънат успехи, но са там! Сигурно и с това момче ще стане така.Трябват ни политици-възрожденци, които да дадат пример - когато техните деца започнат да учат в наши университети, значи за тях България е на първо място!!!тогава ще има светлина в тунела.Защото моралът на управника, на лидера е такъв - ако искаш от другите нещо,/например лишения в името на кауза/ покажи,че първо ти ще го направиш!....

Марчело показало пътя на дугите - можело. Абе тиквеник,на Марчело, помагат защото е циганче. Ама да му помагат тези организации, които ни съдят,че циганята били дискреминирани, а ние не сме ли дискреминирани в случая? Не, ние можем да работим яко, от сутрин до вечер, да вземаме заеми, да правим ипотеки, да ни вземат жилищата - и мълчим.

Всяка една истинска държава би се погрижила за всички свои деца, а не подборно. Това прилича на тото. За мен това не е нормално.

много малка сума, защо трябва държавата да ги дава като има толкова много ромски фондации получаващи средства

Е , браво на момчето. Но и моят син е приет в престижен колеж , аз също се чудя как да финансирам обучението му...Работя на две места , взех заеми....защо кабинета не му отпусне пари и на него?? Риторичен въпрос - аз съм БЪЛГАРКА , а не ромка - останалото е ясно на всички!!

Монтанския ром да е пример за стенещия трол, че е беден и все някой му е виновен за мизерията в която сте изпаднали.