„Ще ви моля съвсем концентрирано да се опитаме днес да минем по целия дневен ред бързичко. Това не означава неконцентрирано и без анализ. Преди това имам една техническа молба и моля за вашето внимание. Молбата се отнася за всички на тази маса и тя е изключително дребна. Моля, бъдете откриваеми на джиесемите си. След като аз съм 24 часа откриваем, бъдете така любезни да бъдете и вие, освен ако не сте в концертна зала, или на среща с мен", категоричен бе премиерът, цитиран от БТА и "Фокус".

Райков призова за целенасоченост по отношение на европрограмите и контактите с Брюксел.
По повод на вчерашните срещи там препоръча занапред да се структурират много добре целите, когато се отива на такива среща.
"Имаме привилегията да имаме вицепремиер, който е изключително компетентен по тези теми (Илияна Цанова, която е министър по еврофондовете - бел.ред.). Европейските програми не са някакви обвеяни от някаква окултна мистика инструменти, става дума за конкретни неща", заяви министър-председателят.
По думите му, нещата са прозрачни, ясни, трябва с по-голяма концентрация и целенасоченост да се гонят конкретни неща в кратки периоди.
Казвам това, защото ми се иска следващият път, когато има такова посещение, да бъдeм още по-добре подготвени, обясни той.

Райков се срещна в Брюксел с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. С него в делегацията бяха вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева и служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Те се срещнаха с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, комисаря по регионалното развитие Йоханес Хан и по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.
Темите, които се обсъждаха, бяха за проверка на експерти на ЕК в енергийния ни сектор, въвеждането у нас на третия енергиен пакет, усвояването на средствата от фондовете на ЕС.

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров блокира достъпа на журналисти до сградата на Министерския съвет и се опита със сила да влезе на заседанието на кабинета. Той дори си позволи да обиди служебния премиер Марин Райков, наричайки го "простак".