"Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност по повод установените от европейския одит слабости в управлението на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" /ОП НОИР/.

Това се посочва в изявление на Меглена Кунева по повод получено в МОН писмо на ЕК относно оперативната програма и направеното по-рано днес изявление на служебния министъра на образованието и науката Николай Денков, съобщават от пресофиса на "Движение България на гражданите".

По-рано стана известно, че ЕК ни предупреждава за установени нередности в управлението на праграмата у нас и ако не бъдат отсранени, европарите ще бъдат спрени.

Кунева припомня, че ОП НОИР е одобрена с решение на Министерския съвет от 2 декември 2014 г. Работата по финалния вариант на програмата е най-активна по времето на служебния кабинет с министър-председател Георги Близнашки.

От август 2014 г. до април 2016 г. за ОП НОИР отговаря проф. Николай Денков - заместник-министър на образованието и науката. За оперативното ръководство на програмата от 2013 г. до декември 2016 г. отговаря Иван Модев - директор на Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН и настоящ началник на политическия кабинет на министъра на образованието и науката. Това са хората, които в най-дълъг период от време и почти без прекъсване са носели водеща отговорност за управлението на ОП НОИР, заявява Меглена Кунева.

Тя допълва, че одитът на ЕК е на системите за управление и контрол на ОП НОИР за периода от нейното одобряване до октомври 2016 г. По думите й през този период настоящият ръководен екип на министерството е имал своята най-силна роля и отговорност.

Кунева отбелязва, че одитът на ЕК е предварителен, т.е. има за цел да установи потенциални рискове и слабости в управлението на програмата и че не е коректно да се говори за спиране на средства.

Тя заявява, че не отговоря на истината твърдението на министър Денков, че е напуснал позицията заместник-министър на образованието и науката, защото е предлагал решения за управление на програмата, които не са възприети от ръководния екип на МОН.

Проф. Денков напусна, защото не беше съгласен с моя подход да има отделен заместник-министър, който да отговаря за оперативната програма, и друг, който да координира висшето образование и науката. Това мое решение няма абсолютно никаква връзка с констатациите в европейския одит, посочва Меглена Кунева.

Тя настоява всякакви спекулации по темата за ОП НОИР да бъдат преустановени, защото от тях най-много губи системата на образованието и науката.

"Вярвам, че ръководният екип на МОН ще поеме своята отговорност за управлението на програмата и за продължаване на усилията по изпълнение на всички препоръки на ЕК.

Сигурна съм, че в кратки срокове при добра организация на работата, МОН може да докаже воля и капацитет и без страх да убеди европейските ни партньори в способността ни да приложим най-високите стандарти за добро управление на ОП НОИР", допълва Меглена Кунева.

В понеделник министър Денков ще обяви подробности за нарушенията.