Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от bTV.

Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. Тогава бяха запечатани кабинети на ръководители и административни служители. 

Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители. Един е тях е гражданин на Великобритания и е осигурявал хора, желаещи да бъдат студенти в България. 

По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин.

Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 хил. евро. Основната част от тях са граждани на ЕС, предимно от Обединеното кралство, но най-често от арабски произход.

"Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи", посочи Иван Гешев.

През юни м.г. в Софийския градски съд тръгна делото срещу бившия ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев. Негов съпроцесник е Алексей Алексеев - бивш главен секретар на учебното заведение. 

Двамата са на съд за сключени неизгодни сделки и безстопанственост. Разследването започна по одит от Министерство на образованието, като бе установено, че близо 150 студенти са записани без да положат изпит по биология и химия. Те плащали много по-малко за обучение и така настъпила щета за около 1 100 000 лева. 

По-рано днес пък над 400 млади лекари от Медицинския факултет в София положиха Хипократова клетва на специална церемония в НДК. Випуск 2017 е най-големият за последните 25 години, съобщиха от университета.
Трима са завършили медицина с пълно отличие и получиха наградата "Златен хипократ".