Контролните производства обхващат периода на последните 5 години, като инспекторите ще проследят спазването на всички данъчни и осигурителните закони, съобщиха от НАП.

Доклад за данъчните рискове от юни тази година показва, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания и това е главната причина за започналите контролни производства, коментират от Агенцията.

На значителна част от издателите не са възлагани ревизии от години и имат просрочени задължения към държавата, посочват от НАП.

В момента в приходната агенция се подготвя подобен анализ и по отношение на електронните издания, като не е изключено ревизии да бъдат възложени и на дружествата, които управляват онлайн издания, съобщават от НАП.

Течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практика на НАП за оценка на риска от избягване на облагане и контрол по спазването на законодателството, допълват от Агенцията.

От началото на годината до момента от приходната агенция са възложили над 30 000 проверки и ревизии, се посочва в съобщението.

От 1 август от печат спряха да излизат вестник "Преса" и списание "Тема". Затварянето на медиите е обяснено с това, че приходите им са три пъти по-малки от разходите.

Вестник "Сега" пише днес, че няколко дни след като премиерът Бойко Борисов "изригна срещу "Сега", НАП е започнала пълна данъчна ревизия на фирмата издател на вестника за 5 години назад.

Премиерът е недоволен от статиите във вестника, информиращи и коментиращи факта, че ГЕРБ и ДПС гласуват заедно и на практика блокират ключови за страната реформи, смятат в "Сега".

"В медиите бухалки на газовите посредници, които стотици милиони изгубиха на година вследствие на моите действия, се манипулира общественото мнение", обяви гневно Борисов в парламента на 22 юли.

В края на 2008 г. НАП започна пълна ревизия на "Овергаз Инк." за периода 2003-2007 г. отново след поредица от критични публикации за коалиционното правителство на Сергей Станишев и особено за действията на ДПС, пише също "Сега".

По-късно днес на въпрос във връзка с твърдения, че НАП проверява вестник "Сега" след негова критика, Борисов каза, че се учудва, че някога е критикувал медията.
Ако някой се е познал като "медия - бухалка" на газов посредник нямам никаква вина, уточни премиерът, цитиран от БТА.