Това заяви ръководителят на екипа за медиен мониторинг на Института за социална интеграция Стефан Георгиев, който представи на пресконференция данните от проекта "За демократични, прозрачни и честни избори", съобщи БТА.

Според резултатите от мониторинга за периода от 7 септември до 15 октомври т.г. името на премиера Бойко Борисов е споменато 872 пъти в печатните медии - пет национални и два регионални ежедневника.

За същия период от 39 дена - лидерът на БСП Сергей Станишев е споменат - 204 пъти, лидерът на ДСБ Иван Костов -119 пъти, лидерът на "Атака" Волен Сидеров -111 пъти, а за Ахмед Доган е писано в 88 случая. "Името на Борисов е споменавано толкова пъти, колкото е общият сбор от всички останали отразявания на политически лидери, но не искаме да правим генерални изводи, че изборите са предрешени", посочи още Георгиев.

По думите му при мониторинга е отчетен и фактът, че Борисов, който е лидер на ГЕРБ, но и министър-председател, е нормално да бъде повече отразяван от останалите политици.

От института са проследили и колко пъти кандидатите за президент, водещите политически сили и техните лидери са попаднали в централните емисии на четирите ефирни телевизии за същия период. Отново води премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който, според данните, е влязъл в централните емисии на телевизиите 41 пъти срещу три пъти за Сергей Станишев, посочи Стефан Георгиев. Мониторингът е установил още, че социалистическата партия е споменавана 20 пъти, а ГЕРБ - 16 . Останалите парламентарно представени политически сили: Синята коалиция - 5 пъти, ДПС - 4 пъти, а "Атака" и РЗС - по 3 пъти.

Най-отразявана е кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова, следват ги Ивайло Калфин - Стефан Данаилов и Алексей Петров - Николай Георгиев.

От Института за социална интеграция отчитат също, че по традиция, преди избори, в медиите се изреждат екстрасенси, астролози, нумеролози, които твърдят, че заради харизма или разположението на планетите даден кандидат ще спечели вота на избирателите. Според председателя на института Катя Колева контролираният и купеният вот могат да бъдат неутрализирани, ако хората излязат да гласуват.