“В отговора на въпрос 10 няма грешка. Става въпрос за частен случай”, обясниха езиковеди от БАН пред в. "Труд".

Във въпрос номер 10 от теста по БЕЛ се пита в кое изречение не е допусната пунктуационна грешка. Като верен отговор е посочен “Г”, където изречението е: “Върнах се в хотела едва когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия.”

“Има забележка към пунктуационното правило за въвеждане на подчинено обстоятелствено изречение, която гласи, че ако пред подчинителния съюз се намира уточняваща дума “едва”, “чак”, “само” и др. запетаята се пропуска. Запетайката пред “и” също е правилна в този случая. Това, че няма отваряща запетайка преди това, не отменя втората”, обясняват езиковедите.

Преди ден учителката от Английската гимназия във Варна Виолета Колева съобщи пред Дарик радио, че посоченият за верен отговор е грешен.
"Изречението е сложно смесено, което значи, че има две главни, а по средата им - вмъкнато подчинено. То не изисква запетая", заяви учителката. "В случая тя е затваряща, а в изречението няма отваряща. Има уточняваща част – “едва когато”, и тя не изисква запетая", каза Колева, която беше подкрепена от свои колеги. Според Колева за да бъде коректна запетаята, изречението трябва да се напише по следния начин: Върнах се в хотела, когато денят преваляше, и реших да гледам телевизия. В дадения случай запетаи в посоченото изречение няма.

Матурата по БЕЛ се проведе на 17 май. Зрелостниците решаваха тест от 41 въпроса, като последният от тях беше свързан с написването на интерпретативно съчинение или есе по темата "Животът и книгите" върху стихотворението "Книгите" от Атанас Далчев. 

Вторият изпит - по избор
Днес е вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор.
Над 70 хиляди зрелостници избираха между 13 предмета за задължителната втора матура. Това са чужди езици, математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, история и цивилизация, география и икономика, предметен цикъл философия. Изпитът ще продължи 4 часа и носи максимално 100 точки. Изтегленият изпитен вариант, който тази година е №2, ще важи за всички 13 предмета.
В София най-много са предпочели матура по английски език, а в страната най-многобройни са желаещите да се явят на изпит по география, следван от този по биология.

Според експерта от Министерството на образованието и науката Христина Маркова интересът на учениците към географията е базиран на илюзорното схващане, че предметът е лесен.
"Бих казала, че е необходима не само обща географска култура, а в случая е много важно да се представят и с една добра обща култура. Една голяма част от въпросите са свързани с практически задачи и другата затрудняваща ги част, това е писмената разработка, която носи 35 точки, и всъщност една голяма част отказват да пишат", каза Маркова пред БНР.

25 хиляди от зрелостниците трябва да пишат от темата "Характеристика на северен централен район" във втората част на изпита по география.
Резултатите от него ще бъдат ясни до 10 дни, а най-късно до 1 или 2 юни ще са готови и оценките от останалите матури.