Разследват кражба на 21 машини за биткойни

stat
15:27  |  13 февруари 2018 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Стойността на откраднатата апаратура за криптовалута е десетки хиляди левове Стойността на откраднатата апаратура за криптовалута е десетки хиляди левове
Сн.: Shutterstock

Започнало е разследване на кражба на машини за добиване на свободни биткойни от офис в Благоевград, съобщиха от прокуратурата.
На 10 февруари, за времето от 17 до 19 часа, от помещение на петия етаж в административна сграда на бул. „Васил Левски“, са били откраднати 21 машини "Антмайнер С 9“, собственост на три физически лица.

Въпросните машини, известни като bitcoin miner, служат за добиване (копаене) на криптовалутата в интернет. Стойността на всяка от тях като нова е 8000 евро, уточниха от пресцентъра на държавното обвинение.

За целите на обира била изтръгната метална планка на врата. Помещението, в което били разположени машините обаче, не било оборудвано с климатична инсталация или климатик, като вследствие на работата им се стигало до сериозно загряване. Поради необходимостта от допълнително охлаждане помещението било с отворена врата.

По неофициална информация крадците са били поне трима и са действали светкавично. Заглушили охранителната система и бързо успели да задигнат машините и да избягат в неизвестна посока, предаде Нова телевизия.

Една от машините на денонощие можела да "изкопае" около 50 евро, съобщи "24 часа".

Разследването на първата по рода си у нас кражба продължава.
Последно в Общество


Активизира се Източният маршрут на мигрантите

Миграционната криза в Европа продължава, независимо от намаляването на миграционните потоци от Северна Африка, Близкия Изток и Азия през 2017 г.