Недоволството в сектора ескалира след гласувания на първо четене бюджет за следващата година, според който има заложени с 230 млн. лева по-малко средства от обещаните за национални доплащания за обработваема земя.
Месец преди изборите за президентска и местна власт правителството и асоциациите в сектор „Земеделие" подписаха финансова рамка за 2012 г., която включваше 570 млн. лева за аграрния бранш, но от тях в бюджета са заложени 340 млн.

Протестиращите, които се отправиха към граничния пункт "Капитан Андреево" с около 150 машини, не можаха да стигнат, защото полицията не им разреши, предаде БГНЕС.
Те не бяха допуснати до границата, защото не са получили разрешение да минат по главен път Е 80. Освен това нямали и винетки, което е задължителна практика.

40 трактора, изписани с призиви правителството да изпълни финансовите обещания към земеделците , ще останат едно денонощие край магистралата София-Варна, в района на великотърновското село Пушево, предаде БНР. Търсим подкрепата на гражданите за нашите искания, заяви от името на шестдесет земеделски кооперации председателят на Регионалния съюз във Велико Търново Дойка Петрова.
Според протестиращите земеделци, кметът на окръжния град Даниел Панов не е разрешил утре тракторите да преминат през града, защото ще накъсат коледната украса по централните улици.

Фермери от Видинско затвориха за пет минути международния път Е 79 на входа на Видин. Над 50 тежкотоварни машини и 150 души участваха в протеста, предаде БТА.

Над 200 трактори, машини, както и 500 души от Русенска, Силистренска и Разградска област се събраха в района на Дунав мост. Те дойдоха на четири лъча от различните региони и заеха дясното платно на международното шосе – бул."България" в посока Дунав мост.
Протестиращите днес само ще стоят в дясното платно, като ще оставят там и машините за през нощта, охранявани от частна фирма.
Утре те ще правят в продължение на един час обиколки по кръговото движение на Дунав мост, което със сигурност ще затрудни трафика.

Зърнопроизводители с повече от 150 селскостопански машини направиха протестно шествие от с. Труд до Пловдив, преминавайки по Карловско шосе. Към своите колеги се присъединиха и производители от Пазарджишка област.
Лозунгите, които издигнаха, бяха: „Стига некадърно управление”, „Стига унижения на опашката на Европа”, „Искаме закон за браншовите организации”, „Искаме да бъдем европейски фермери” и други.
Сред тракторите имаше много модерна техника, но и техника на 20-30 години.

Струпване на селскостопанска техника имаше и на Петолъчката край Сливен, но движението не бе блокирано.

Повече от 100 селскостопански машини и трактори от Бургаско се събраха край Карнобат по пътя за София. До блокиране на пътя не се стигна.

Искаме министър Дянков да ни се извини, че размахва пръст и че са ни употребили предизборно, коментира председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Добричко Кирил Жендов, предаде "Фокус". Той каза, че протестиращите не желаят оставки на министри, “не сме и за 5-те лева”.

Изчисленията на фермерите показват, че с орязването на парите за земеделие за следващата година, държавната субсидия на декар ще падне от 10 на 2 лева, предаде bTV.
В същото време европейската помощ, във вид на директно плащане, ще се увеличи приблизително с 4 лева. Така общо за декар площ те ще получат около 24 лева, което е с 4 лева по-малко от сумата, която са взели тази година.  

Как ще продължат протестите, ще реши тази вечер Националният съвет на браншовите организации в земеделието.

По повод протеста от земеделското министерство коментираха, че диалогът със зърнопроизводителите не е прекъсван, но с оглед на икономическата криза исканите допълнителни средства не могат да бъдат осигурени от националния бюджет. От министерството уточниха, че европейските субсидии за зърнопроизводителите са гарантирани и те ще ги получат през януари.

В същото време животновъди коментираха, че са много по-потърпевши от кризата и не приемат протеста на зърнопроизводителите, които винаги са били толерирани със субсидии, предаде БНР.