Силна и категорична подкрепа даваме на ГЕРБ, за да се справи с този престъпен конгломерат, който е отровил атмосферата в страната, но е отнета инициативата на правителството да определя дневния ред на гражданите, каза лидерът на ДСБ Иван Костов, който е съпредседател на Синята коалиция, предаде "Фокус".

"Вот "въздържали се" ни дава възможност да върнем доверието си в правителството, ако тръгне в посока, която очакваме. Тогава е сигурно, че ще застанем зад вас, ще ви браним, ние можем да ви браним", каза Костов и добави "искаме радикална промяна".

Според него, сега нямаме разколебано доверие, защото има стабилно мнозинство. "Ако някой мисли, че ние сме изправени пред някаква много голяма трудност, много се лъже. Основният знак ние сме го дали по време на гласуване на бюджета – тогава гласувахме „въздържал се”, каза Костов.
Той каза, че е имало неща, които силно са го зарадвали и това например е декларацията, предложена от министъра на външните работи, за да може да се изчистят хората от ДС.

Според Костов този вот очевидно не бил в състояние да реши проблема със СРС-та. Този въпрос се решава от съдебната власт с върховенството на закона – това означава, че ние не можем да се произнасяме по него, добави лидерът на ДСБ.

Искам да се обърна към отсъстващия министър председател – никога не прегръщайте болшевишкия девиз "ако не сте нас, сте против нас", заключи Иван Костов.

"За тази година и половина ГЕРБ се държаха като хора, които нямаха нужда от партньори. Иначе, за всяка ваша добра дейност ние ще бъдем тук и ще ви подкрепим, но досега вие нито веднъж не ни подадохте ръка", категоричен бе Мартин Димитров, цитиран от БГНЕС. 

"Ориентацията на България към ЕС и НАТО е проблем при управлението на ГЕРБ. Това направи и прави президентът Първанов. Ние считахме, че това правителство ще преодолее тази политика на Първанов и БСП, че ще спре АЕЦ "Белене", "Южен поток". Аз се радвам на това, което каза днес министър Дянков за "Набуко" (той и министър Трайчо Трайков заявиха, че кабинетът напълно подкрепя този проект – бел.ред.), но ни притеснява, че като цяло се следва енергийната политика на Първанов", изтъкна синият лидер, предаде БГНЕС.

Той каза още, че прави чест на Дянков, който днес постави и въпроса за фискалния борд.
Винаги като се видя с министър Дянков, той е "за", но после в парламента е друго и ние не знаем защо, акцентира съпредседателят на Синята коалиция.

По въпроса за агентите на Държавна сигурност той заяви:
"Вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че най-големият враг на правителството е ДС, а това не отговаря на истината, назначиха Божидар Димитров въпреки нашите предупреждения. Единствено прави чест на министър Николай Младенов, който от трибуната на НС направи декларация и бяха взети решения да бъдат отзовани дипломатите", подчерта Димитров.
Той връчи на Цветанов, поради отсъствието на премиера Бойко Борисов от залата, документ за съгласие да не бъдат повече назначавани на държавни и общински ръководни постове хора с агентурно минало.

Последна актуализация в 16,20 ч.