Двамата са обвинени в организиране и ръководене на престъпна група за подготовката на три убийства, но след продължило 5 години дело, на 14 юни миналата година Софийски градски съд ги оправда напълно поради липса на доказателства. Малки присъди получиха трима от останалите четирима подсъдими, за това, че са организирали покушенията.
Тогава държавното обвинение настояваше бившите босове на СИК да бъдат осъдени на 22 години затвор.

Днес обаче прокуратурата не назова конкретна присъда.

Пред журналисти адвокат Людмил Рангелов, защитник на Николай Маринов – Малкия Маргин, който е в неизвестност, заяви, че прокурорите са били длъжни да поискат конкретно наказание, предаде "Фокус".
Рангелов коментира още, че разпитите на свидетели пред Софийския апелативен съд с нищо не са допринесли за промяна на фактическата обстановка, възприета от първоинстанционния съд, предаде "Фокус".
„Даже, ако съм имал каквито и да е съмнения, че нещо може да се получи от малко или много недобросъвестни свидетели, притесненията ми са разсеяни напълно”, заяви Рангелов.

Адвокатът изтъкна и показанията на Димитър Вучев – Демби, който се яви да свидетелства днес и каза, че не си спомня да е бил на среща в дирекция на полицията през 2005 г. и да е подавал сигнал срещу Маргините. Показанията са по повод твърдения на друга известна фигура от престъпния свят Мартин Станков – Рашо, че Демби разказал на полицаи как се подготвя организирана престъпна група за извършване на поръчкови убийства, като част от нея бил един от останалите подсъдими - Бисер Илиев. Демби обяснил, че една от задачите на групата е убийство на депутат от „Атака”, бизнесмен от Сандански и Иван Тодоров-Доктора.
Както е известно Маринови са обвинени за поръчителството на убийствата на Доктора, Любен Гоцев и бизнесмена Никола Дамянов.

Разпитан беше още един свидетел - Валентин Дарев, който е бил във военното контраразузнаване и разследващ журналист. В показанията си той заяви, че е бил в Софийска градска прокуратурата, като прокурори са искали от него да съдейства за разследването, тъй като се познавал с подсъдимите Бисер Илиев и Веселин Тошев. Свидетелят имал чувството, че искат да го употребят, а „ситуацията била една немощ”. Според Дарев някой се опитвал да навреди на подсъдимите.

Тъй като защитеният свидетел Иво Илчев, който трябваше да даде показания днес, не е бил намерен, съдът се отказа от разпита му.
В момента продължават пледоариите на защитата. Съдът ще произнесе присъдата в срок от един месец, както изисква законът.